Vjesnik: 07. 10. 2004.

Slatki pretpristupni problemi

MARINKO BOBANOVIĆ

Pretpristupna strategija Europske komisije za Hrvatsku, koju je njezin predsjednik Romano Prodi u srijedu službeno predstavio u Bruxellesu, još je jedna potvrda da Hrvatska čvrstim korakom ide prema ostvarenju strateškog cilja - članstvu u EU, unatoč crnim prognozama koje su ovih dana plasirali neki britanski mediji. Umjesto rokova koji bi se prema želji anonimnih tumača Pretpristupne strategije izjednačili s rokovima koje EU predviđa za Srbiju i Crnu Goru, Bruxelles je Hrvatskoj poručio, odnosno »samo« ponovio, da se mora pridržavati postulata na kojima počiva Unija. To znači da mora ispuniti iste kriterije koje je ispunilo deset novih članica EU-a, uključujući »stara« pitanja kao što su suradnja s Haagom, povratak izbjeglica, reforma pravosuđa, regionalna suradnja i borba protiv korupcije, o kojima je gotovo postignut nacionalni konsenzus.

»Prijetnja« suspenzijom pregovora Hrvatske i EU-a ako Europsko vijeće procijeni da Hrvatska ozbiljno krši načela slobode, demokracije, poštivanja ljudskih prava i vladavine zakona, zvuče više kao retorička poštapalica nego nešto zbog čega bi se trebalo zabrinuti. Bude li se ova odredba odnosila na aktualne hrvatsko-slovenske granične sporove, Hrvatska je pokazala da je spremna na dogovor i zreo kandidat za članstvo u EU. Ako je haaška tužiteljica Carla del Ponte i »tužila« Hrvatsku Komisiji da ne napreduje u suradnji s Haagom, njezine primjedbe u Pretpristupnoj strategiji nigdje se ne vide. »Slučaj Gotovina« jest problem za Hrvatsku koji ona želi riješiti što prije i to u izravnim razgovorima s Tribunalom, kako je to najavio premijer Sanader nakon susreta s visokim predstavnikom EU-a za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom.

Pod uvjetom da ulazak u EU uistinu ovisi isključivo o njezinim vlastitim zaslugama i uz nadu da će najnoviji nesporazumi s Tribunalom biti uspješno riješeni, Hrvatskoj doista ne stoji ništa na putu prema punopravnom članstvu u EU. Sada mora riješiti slatki problem - kako da kao kandidat pametno iskoristi namijenjena joj Pretpristupna sredstva Unije u iznosu od 245 milijuna eura za razvoj gospodarstva, ruralnih područja i izgradnju institucija.