Slobodna Dalmacija: 07. 10. 2004.

POČELO SUĐENJE ZAPOVJEDNIKU OBRANE SREBRENICE ZA RATNI ZLOČIN PROTIV SRPSKIH CIVILA

Naser Orić pred ICTY-jem

HAAG - Suđenje ratnom zapovjedniku obrane Srebrenice Naseru Oriću, optuženom za ratne zločine protiv srpskih civila u BiH, počelo je u srijedu pred Haaškim sudom (ICTY) uvodnom riječi tužiteljstva.

Orić (36) optužen je po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u šest točaka za kršenje ratnog prava i običaja, zbog zločina koje su počinile snage Armije BiH iz Srebrenice u napadima na pedesetak srpskih sela u široj okolici toga grada 1992. i 1993. Uhitile su ga snage Sfora u Tuzli u travnju 2003., a na prvom pojavljivanju pred sucima izjasnio se da se ne osjeća krivim za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

"Optuženi je imao efektivnu kontrolu nad svojim podređenima i zato je kazneno odgovoran", ustvrdilo je tužiteljstvo.

Tužitelj Jan Wubben rekao je da je Orić bio "ratni gospodar" Srebrenice od početka sukoba u BiH te da je "znao za premlaćivanja (srpskih zarobljenika), ali ih je tolerirao". Pod Orićevim zapovjedništvom muslimanski su vojnici mučili i ubijali Srbe, istaknuo je.

"On nije poštovao ratno pravo i običaje kada su njegovi vojnici palili i pljačkali sela... ili činili zločine protiv bosanskih Srba." Tužiteljstvo je sredinom rujna predložilo izmjenu optužnice koju je Vijeće odobrilo 28. rujna uz suglasnost obrane. Tužiteljstvo je u optužnici izmijenilo karakter oružanog sukoba kod Srebrenice, mijenjajući navod o postojanju "međunarodnog oružanog sukoba i djelomične okupacije" navodom o "postojanju oružanog sukoba". Također je iz optužnice izbacilo sve činjenične navode vezane uz napade na jedno selo u okolici Srebrenice.

Optužba i obrana u svojim dokaznim postupcima trebale bi izvesti po 60 svjedoka, a očekuje se da će suđenje trajati oko godinu dana.

Riječ je o drugom suđenju bošnjačkim optuženicima pred ICTY-jem nakon procesa zapovjednicima 3. korpusa Armije BiH Enveru Hađihasanoviću i Amiru Kuburi u kojemu je u srpnju završen prvi dio glavne rasprave, dokazni postupak optužbe.