Slobodna Dalmacija: 09. 10. 2004.

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA U SLUČAJU BIVŠEG MINISTRA TURIZMA

Herak dobio četiri i pol godine zatvora

PULA - Bivši ministar turizma Ivan Herak u četvrtak je pred sudskim vijećem Županijskog suda u Puli, kojim je predsjedao sudac Serđo Ferenčić, zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti radi stjecanja protupravne imovinske koristi sebi i drugima, nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu od četiri godine i šest mjeseci.

Kako je Herak u pritvoru proveo šest mjeseci, dosuđena zatvorska kazna umanjuje mu se za to razdoblje, pa bi Herak trebao u zatvoru biti tri godine.

Drugooptuženi Đani Bažon, vlasnik i direktor labinskog trgovačkog poduzeća "Mini pam", osuđen je na godinu i pol dana, uvjetno na četiri godine, a trećeoptuženi Igor Mlinar, vlasnik i direktor zagrebačke tvrtke "Zadom Nova" na 10 mjeseci zatvora, odnosno uvjetno na tri godine.

Među optuženima je i tadašnji pomoćnik ministra turizma Antun Golik, no sudski postupak protiv njega vodi se odvojeno zbog Golikove bolesti.

Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo optužilo je Heraka da je novcem Ministarstva turizma u iznosu većem od milijun kuna, koji je kolao preko turističkih poduzeća "Imperijal" s Raba, "Zlatni rat" s Bola na Braču, te tvrtke "Mini pam" iz Labina podmirio Riječkoj banci dug tvrtke Midinvest iz Poreča, tada u vlasništvu njegove bivše supruge Danijele, a kojoj je Herak bio direktor.

Kako stoji u presudi, time je Herak spasio svoju privatnu imovinu, imovinu tadašnje supruge i jamca koji su jamčili za povrat tog kredita.

Heraka se također tereti da je počinio još jedno kazneno djelo, kada je uz pomoć Đanija Bažona, onda člana Uprave rapskog "Imperijala", i Igora Mlinara, čelnika zagrebačke tvrtke "Zadom Nova", pa je novcem Ministarstva turizma namijenjenim isplati plaća radnicima "Imperijala", a radilo se o oko dva milijuna kuna, podmirio dio kupoprodajne cijene osobnog vozila Midinvesta.

Obrazlažući presudu, Serđo Ferenčić napomenuo je kako se tijekom kaznenog postupka nedvojbeno dokazalo da su optuženici i počinili kaznena djela za koja su optuženi. U obraćanju novinarima Herak je najavio žalbu Vrhovnom sudu, od kojeg očekuju oslobađajuću presudu. Pritom je Herak izrazio zadovoljstvo što su Bažon i Mlinar dobili samo uvjetne kazne, budući da su oni, prema Herakovu mišljenju, kolateralne žrtve tog procesa, koji je posljedica Herakova sukoba s državnim odvjetnikom Vlatkom Nuićem, koji datira još od prije 10 godina.

B. ŽUŽIĆ

Herak: Presuda će pasti ...

— Ovaj postupak protiv mene vođen je u nelegalnim uvjetima, optužnica nije dokazana, a sudac Ferenčić vodio je postupak pod pritiskom i nečijim nalogom. Stoga ovakva nekorektna presuda na Vrhovnom sudu će pasti — poručio je Herak.

Županijski državni odvjetnik Vlatko Nuić novinarima je izrazio zadovoljstvo presudom budući da je optužnica u cijelosti prihvaćena, a kazne su, smatra on, primjerene znajući ulogu svakog od optuženika, kao i činjenicu da je novčana šteta namirena nakon što je pokrenut postupak.

Komentirajući Herakove optužbe, Nuić je ustvrdio kako Herak kao i uvijek dosad iznosi lažne tvrdnje protiv njega.