Slobodna Dalmacija: 09. 10. 2004.

U VEĆINI DRŽAVA SREDNJE I ISTOČNE EUROPE OPADA REGISTRIRANA STOPA NEZAPOSLENOSTI

Jedino Poljska lošija od Hrvatske

Srpanjska stopa nezaposlenosti u Poljskoj iznosila je 19,3 posto, u Hrvatskoj je bila 17,2, dok ostale zemlje srednje i istočne Europe imaju znatno niže stope - u Češkoj je 9,2 posto

Jedino je Poljska sa srpanjskom stopom nezaposlenosti od 19,3 posto bila "ispred" Hrvatske, u kojoj je tog mjeseca stopa nezaposlenosti iznosila 17,2 posto, najmanje u posljednjih nekoliko godina. Ostale države srednje i istočne Europe imaju znatno niže stope nezaposlenosti, ističu analitičari Raiffeisenbank (RBA) i konstatiraju da većina država čije su statističke podatke analizirali, od početka ove godine bilježe opadajući trend registrirane stope nezaposlenosti.

Analitičari naglašavaju da su u srpnju nove članice EU-a prilagodile svoje izračune stope nezaposlenosti metodologiji Međunarodne organizacije rada (ILO) koja iz evidencije nezaposlenih briše određene kategorije stanovništva, poput trudnica, a to je utjecalo na smanjenu stopu nezaposlenosti. Češka bi u srpnju, prema staroj metodologiji, imala stopu nezaposlenosti od 10,1 posto dok je po novoj zabilježila 9,2 posto, tvrde analitičari RBA.

Hrvatska je u srpnju i kolovozu imala stopu nezaposlenosti od 17,2 posto, što je najniža registrirana stopa zabilježena u posljednjih nekoliko godina, ističu analitičari koji drže da je taj podatak ohrabrujući premda u kolovozu nije nastavljen petomjesečni trend silaznog kretanja statističke stope nezaposlenosti. Navode da je to usporavanje bilo očekivano, a ne bi bilo čudno ni da je došlo i do rasta stope jer je u kolovozu porastao broj registriranih nezaposlenih, opao broj zaposlenih a ujedno je i brisano manje osoba s evidencije.

Na registriranu stopu nezaposlenosti djelovao je manji broj novoprijavljenih osoba u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, vele analitičari Raiffeisenbank.

S. STAPIĆ