Novi list: 09. 10. 2004.

MINISTRICU I POTPREDSJEDNICU VLADE JADRANKU KOSOR NAPUSTIO GLASNOGOVORNIK TOMISLAV JURIĆ, TREĆI U OSAM MJESECI

Jurić: Nisam više mogao trpjeti neprofesionalizam Jadranke Kosor

Kao primjer neprofesionalizma bivši glasnogovornik navodi da je ministrica od njega tražila da novinarima koji od nje traže intervju odugovlači s izgovorima da ministrica trenutno nema vremena iako mu je odmah rekla da od toga ionako neće biti ništa

ZAGREB – Ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor po treći je puta u nepunih osam mjeseci ostala bez glasnogovornika, nakon što je Tomislav Jurić u četvrtak dao otkaz.

– Nisam više mogao raditi za gospođu Kosor jer se u Ministarstvu sve radilo neprofesionalno. Kada sam joj to spomenuo, samo mi je rekla da se prilagodim, kazao nam je jučer Jurić. S državnim tajnikom Tomislavom Ivićem dogovorio sam da ću u ponedjeljak vratiti mobitel, prijenosno računalo i sve ostale stvari te uzeti svoje iz ureda. No, onda me je danas nazvao tajnik Ministarstva Krunoslav Mesarić i rekao mi da ministrica traži da hitno vratim mobitel i računalo, kazao nam je Jurić, pretpostavljajući da je tako htjela spriječiti njegov kontakt s novinarima.

Jurića je posebno pogodio neprofesionalizam. Kao primjer navodi da je ministrica od njega tražila da novinarima koji od nje traže intervju odugovlači s izgovorima da ministrica trenutno nema vremena iako mu je odmah rekla da od toga ionako neće biti ništa.

Jedan od razloga što Jurić napušta ministricu Kosor je i financijski. Naime, kako je Jurić bio plaćen po satu, a radio je puno, njegova su se mjesečna primanja ministrici očito činila previsoka, pa mu je u posljednje vrijeme odbijala uračunati sate kada je bio na službenom putu, tvrdeći da su mu dnevnice sasvim dovoljne. Na njegove proteste govorila mu je da je kao novinarka i sama radila četiri norme, a bila je plaćena za jednu.

– To je ispod svakog nivoa, pogotovo za potpredsjednicu jedne vlade, pa bila ona i hrvatska, ogorčen je bio Jurić.

Iako je svjestan da je čestim nesuglasicama s novinarima i neprofesionalnošću za koju danas krivi ministricu, Jurić će se ipak vratiti novinarskom poslu i to na Radiju Sljeme, gdje je i radio prije nego što je došao u Ministarstvo.

Prva dva i pol mjeseca ministrovanja Jadranke Kosor glasnogovornički je posao obavljao Darko Labor, koji joj je »ostao u nasljedstvo« od prijašnjeg ministra Ivice Pančića. Nakon njegovog odlaska Kosor je na to mjesto zaposlila Marka Marinića, dotadašnjeg tajnika zagrebačkog HDZ-a, u kojem je ona predsjednica. No, Marinić je izdržao svega dva tjedna, pa je sredinom ožujka sam dao otkaz. Jurić je kao treći glasnogovornik ujedno i najduže radio taj posao za Jadranku Kosor, »čak« gotovo šest mjeseci.

Kosor: Jurić je bio moj mezimac

– Zaista još uvijek ne znam prave razloge Tomislavova odlaska. On je bio moj miljenik u Ministarstvu kojeg sam ja dovela unatoč tome što je vrlo mlad, kazala nam je jučer ministrica Jadranka Kosor, tvrdeći da puno toga što je Jurić izrekao zapravo nije istina. Priznaje da je bilo nekih problema s njegovom plaćom, ali ne zna točno o čemu se radi jer joj je njena pomoćnica za financije samo natuknula da nešto nije u redu.

– Uistinu sam se trudila da budem korektna baš zato što je mlad. Imala sam puno povjerenje u njega i mislim da sam mu pružila dobru priliku za stjecanje iskustva. Nisam od njega tražila da putuje svugdje gdje sam išla i ja, a kad je putovao imao je vozača, službeni automobil, dobre hotele i dnevnice, kaže Kosor, dodajući da ne stoje niti optužbe da je tražila da hitno preda mobitel kako bi mu uskratila kontakt s novinarima.

– Ja sam ministrica i potpredsjednica Vlade i ne mogu si dopustiti da ova četiri dana budem bez kontakta s novinarima, obrazlaže Kosor svoj zahtjev za glasnogovornikovim mobitelom.

I priče s namjernim odugovlačenjem intervjua Kosor poriče, već objašnjava da često zaista nema vremena.

– Apsolutna je neistina da sam lagala. Ne bih bila ozbiljna političarka kada bih tako reagirala, kaže Kosor. S Jurićem ipak ne želi polemizirati preko novina pa ga je jučer pozvala da idući tjedan dođe na kavu kako eventualne probleme ne bi rješavali preko novina.

Saša VEJNOVIĆ