Vjesnik: 11. 10. 2004.

U Vrhovnom sudu sa samo dvije godine sudačkog staža

Prema zakonu, svi koji su imenovani za suce, a nemaju petogodišnji sudački staž, moraju nakon stjecanja tog staža u posebnom postupku dokazati da su dovoljno sposobni i stručni za ostanak na sudu

ZAGREB – Prava je rijetkost da u najviši hrvatski sud, Vrhovni sud, bude imenovana sutkinja koja će, nakon što tri godine provede u tom sudu, morati dokazivati je li uopće dorasla obavljanju sudačkog posla. Posljedica je to prošlotjedne odluke Državnog sudbenog vijeća (DSV) o imenovanju Ileane Vinje za sutkinju Vrhovnog suda, koja je samo dvije godine radila kao sutkinja u zagrebačkom Županijskom sudu.

Prema zakonu, svi koji su imenovani za suce, a nemaju petogodišnji sudački staž, moraju nakon stjecanja tog staža u posebnom postupku dokazati da su dovoljno sposobni i stručni za ostanak na sudu. Tako je i Vinja imenovana samo na određeno vrijeme, a je li dovoljno kvalificirana za sutkinju, morat će dokazivati s najvišeg sudačkog mjesta u državi.

Ostaje pitanje kojim se sve kriterijima DSV vodio pri imenovanju Vinje za sutkinju s obzirom na to da su joj dali prednost pred Darkom Klierom, dugogodišnjim sucem i predsjednikom Kaznenog odjela Županijskog suda u Varaždinu, jednog od najažurnijih sudova u Hrvatskoj. Članovima DSV-a, čini se, bile su izazovnije Vinjine evidentičarske sposobnosti koje je stekla kao nekadašnja savjetnica u Vrhovnom sudu od Klierova predanog sudačkog rada.

No, za Kliera »nitko nije čuo«, rečeno je u DSV-u. To se, pak, ne bi moglo reći za Vinju, koja je javnosti postala poznata kad je na početku godine donijela skandaloznu presudu – jednogodišnju zatvorsku kaznu – silovatelju, inače vlasniku jedne izdavačke kuće, čija je žrtva 21-godišnja djevojka, koju je zaposlio. Nisu pronađene nikakve otegotne okolnosti za silovatelja, ali kao olakotna okolnost priznate su njegove zasluge u Domovinskom ratu.

Kad su se u DSV-u »vagale« Vinjine i Klierove kvalitete, rečeno je da nikakvi podaci o njihovu sudačkom radu nisu poznati. No, to se možda može pripisati tek smetenosti članova DSV-a, koji su većinom glasova Vinju »ustoličili« u Vrhovnom sudu.

Biljana Bašić