Novli list: 11. 10. 2004.

OPREČNE VIJESTI O UHIĆENJU ILI DRAGOVOLJNOJ PREDAJI BIVŠEG NAČELNIKA SIGURNOSTI GLAVNOG STOŽERA VOJSKE RS

Optuženik Ljubiša Beara otputovao u Den Haag

BEOGRAD – Haški optuženik Ljubiša Beara predao se kasno preksinoć srbijanskim vlastima nakon čega je u pratnji ministra pravde Zorana Stojkovića odmah otputovao u Den Haag. Beara je bivši načelnik sigurnosti Glavnog stožera Vojske Republike Srpske a optužen je, pored ostalog, za sudjelovanje u genocidu nad otprilike sedam tisuća Muslimana u Srebrenici 1995. godine. Glasnogovornica Tužiteljstva ICTY-ja Florance Hartmann potvrdila je dolazak ovog optuženika u Scheveningen ali se, prema njenim saznanjima, Beara nije dragovoljno predao već je uhićen. U izjavi beogradskim agencijama Hartmannova je još rekla kako Beara, za kojeg je Tužiteljstvo ranije ukazivalo da se krije na teritoriju SiCG, »prilikom uhićenja nije pružao nikakav otpor«.

U Beogradu se, međutim, tvrdi da je Beara tijekom razgovora s ministrom pravde izjavio kako se predao kako bi »zaštitio interese države i svoju obitelj«. Iz vlade Srbije priopćeno je da će na prvoj narednoj sjednici biti potpisane sve potrebna jamstva za eventualno puštanje na slobodu Ljubiše Beare do početka suđenja. Njegovo izručenje realizirano je, inače, uoči današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u Luksemburgu, gdje se očekuje izvješće Carle del Ponte o suradnji SiCG s Tribunalom. U povodu toga Hartmannova je navijestila da će glavna tužiteljica u svom obraćanju ministrima sigurno govoriti o ovom slučaju, ali je primijetila kako je još mnogo bjegunaca na slobodi o čemu će također biti riječi.

Analitičari u Beogradu ocjenjuju kako predaja Ljubiše Beare predstavlja realizaciju načina na koji Vlada Srbije vidi suradnju s Haagom, po »hrvatskom modelu«.

Prema neslužbenim informacijama koje prenosi B 92 ovaj je optuženik nestao u ožujku ove godine kada je trebala na ovaj način početi suradnja SiCG s Tribunalom, a još nije poznato što se točno dešavalo iza kulisa, odnosno kako su vlasti u Beogradu došle do Beare.

Bojana OPRIJAN ILIĆ