Novi list: 10. 10. 2004.

SUTRA IZVJEŠTAJ GLAVNE HAŠKE TUŽITELJICE MINISTRIMA VANJSKIH POSLOVA EU – HRVATSKA MOŽE OČEKIVATI NEUGODNA IZNENAĐENJA

Lov na »jatake« Ante Gotovine nije impresionirao Carlu del Ponte

Da bi se u Luksemburgu mogli pojaviti određeni problemi najavio je još na pripremnom skupu za sutrašnji ministarski sastanak savjetnik Carle del Ponte za politička pitanja Jean-Daniel Ruch. On je tada ocijenio da Hrvatska surađuje »tek pod pritiskom«

ZAGREB – Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte sutra poslijepodne izvijestit će u Luksemburgu ministre vanjskih poslova Europske unije o suradnji zemalja s područja bivše Jugoslavije s Haškim tribunalom. Iako je hrvatski politički vrh prilično optimističan u pogledu predstojećeg izvještaja, neslužbene prognoze iz Bruxellesa, kad je u pitanju Hrvatska, nisu u potpunosti vedre.

Neimenovani izvor iz Europske unije jučer je izjavio da bi bila »velika pogreška« kada bi Hrvatska mislila da je ocjenom iz avisa Europske komisije završena priča između Hrvatske i Haaga. Del Ponte je, podsjetimo, tada izvijestila EU da je zadovoljna hrvatskom suradnjom pa je i u tekstu mišljenja EK objavljena ocjena da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom. No uoči novog izvještaja iz Bruxellesa neslužbeno se najavljuje da će biti zanimljivo slušati tužiteljičinu ocjenu najnovijeg razvoja događaja.

Bez promjena u vezi s Gotovinom

Neslužbeno se može čuti i to da europski dužnosnici nisu previše impresionirani nedavnim terenskim akcijama vezanim uz slučaj Gotovina, a sigurno je da će se u svojim zaključcima voditi onime što će im reći Carla del Ponte. Tužiteljstvo pak ne želi govoriti o tome hoće li izvješće pred EU-ministrima biti pozitivno ili negativno, već tek da će biti sukladno činjenicama te da je zahtjev prema Hrvatskoj vrlo jasan: pronalaženje i uhićenje Gotovine. Stoga je jasno da će del Ponte ministrima poručiti da u tom pogledu nema nikakvih promjena. Moguće je da u svojoj ocjeni bude još i oštrija te da zapravo ustvrdi da, kad je u pitanju suradnja Hrvatske s Haagom u kontekstu slučaja Gotovina, nema nikakvog napretka.

Da bi se u Luksemburgu mogli pojaviti određeni problemi najavio je još na pripremnom skupu za sutrašnji ministarski sastanak savjetnik Carle del Ponte za politička pitanja Jean-Daniel Ruch. On je tada ocijenio da Hrvatska surađuje »tek pod pritiskom«.

Londonsko upozorenje

Istovremeno, tvrde briselski izvori, stižu upozorenja i s drugih europskih adresa, pogotovo iz službenog Londona za koji je, navodno, uhićenje Gotovine još uvijek preduvjet daljnjeg napretka Hrvatske u eurointegracijama. Ne treba zaboraviti da i pretpristupna strategija, objavljena prije nekoliko dana, izrijekom navodi da će »napredak u pregovorima u cijelosti ovisiti« i o suradnji Hrvatske s Tribunalom.

No već sada se iz pripremnih dokumenata za sutrašnji sastanak vidi da se u zaključcima Vijeća može očekivati podsjećanje svih zemalja bivše Jugoslavije na njihovo obećanje da će »u potpunosti i nedvosmisleno surađivati s Haškim sudom, pogotovo u pogledu izručenja preostalih optuženika te pristupa dokumentima i svjedocima«.

Ipak, hrvatski politički vrh uvjeren je u pozitivnu ocjenu Carle del Ponte, ali uz 'packu' zbog Gotovine. Predsjednik države Stjepan Mesić jučer je tijekom razgovora s građanima kazao da očekuje da će izvješće biti pozitivno iako se mogu očekivati i neka upozorenja. Za takvo mišljenje, kako je kazao, ima i potvrdu iz svojih izvora. Ni u Ministarstvu vanjskih poslova ne očekuju neugodna iznenađenja niti oštriji stav glavne tužiteljice od onog iskazanog u dosadašnjim istupima, ali su svjesni da pitanje odbjeglog generala neće biti izbjegnuto.

Žužul i Grabar-Kitarović kod Pattena lobiraju za arbitražu

Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i ministrica za europske integracije Kolinda Grabar-Kitarović putuju u utorak u Bruxelles gdje će razgovarati s još aktualnim povjerenikom Europske komisije za vanjske poslove Chrisom Pattenom i novim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom.

Na dnevnom redu susreta s Pattenom, kako nam je rečeno u Ministarstvu vanjskih poslova, bit će pretpristupna strategija i mogućnosti korištenja pretpristupne novčane pomoći te »druga aktualna pitanja«.

Iako nam to u MVP-u nisu mogli potvrditi, neslužbene informacije kažu da će ministar Žužul s vanjskopolitičkim povjerenikom razgovarati i o situaciji sa Slovenijom. Očekuje se da će ponoviti hrvatska stajališta u pogledu aktualnih sporova i njihovog rješavanja, ali je, navodno, moguće i da će kod Pattena na neki način lobirati da se međunarodna arbitraža 'izgura' u prvi plan kao jedno od najboljih rješenja.

O slovensko-hrvatskim odnosima trebalo bi biti riječi i dan ranije, na ministarskom sastanku u Luksemburgu. Iz Ljubljane je, podsjetimo, najavljeno da će se pitanje Piranskog zaljeva 'potegnuti' pred EU-ministrima u obliku izvještaja slovenskog ministra vanjskih poslova u odlasku Ive Vajgla. No i to je još neizvjesno jer neke informacije govore da će Slovenija odustati od »prijavka« zbog saznanja da je u pogledu slučaja s ophodnim brodom »Šolta« imala pogrešne podatke.

Irena FRLAN