Vjesnik: 12. 10. 2004.

Gotovinina predaja uvjet za početak pregovora

Cijeli sigurnosni aparat na državnoj i lokalnoj razini ne radi na tome da ga se uhiti. Netko, više od jedne osobe, zna gdje se on nalazi, kaže McShane/ Glasnogovornik Vlade Ratko Maček istaknuo je da Vlada želi riješiti slučaj generala Gotovine, jer Hrvatska ne smije biti ničiji talac

LUXEMBOURG - Britanski ministar za Europu Dennis MacShane izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu na mjesečnom sastanku ministara vanjskih poslova 25 zemalja EU-a da odbjegli hrvatski general i haaški optuženik Ante Gotovina treba ispuniti svoju »domoljubnu dužnost« i predati se Haaškom sudu, čime bi otvorio put Hrvatskoj prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

»Smatramo kako je domoljubna dužnost generala Gotovine da se javi Haaškom sudu i suoči s vrlo ozbiljnim optužbama za koje ga se tereti«, izjavio je MacShane hrvatskim novinarima u Luxembourgu, prije podnošenja izvješća haaške tužiteljice Carle del Ponte, gdje sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a.

Upitan hoće li o rješavanju »slučaja Gotovina« ovisiti određivanje točnog datuma za početak pregovora o punopravnom članstvu, MacShane je rekao: »Bude li Gotovina u Haagu, neće postojati mogućnost odgode, odnosno sprječavanja početka pregovora. Gotovina u Haagu znači da je Hrvatska definitivno na europskom putu«.

»Cijeli sigurnosni aparat na državnoj i lokalnoj razini ne radi na tome da ga se uhiti. Netko, više od jedne osobe, zna gdje se on nalazi«, rekao je MacShane i dodao: »Apeliram da se s njim stupi u kontakt, čime bi se Hrvatskoj osiguralo tisućupostotno jamstvo da će dobiti pozitivan odgovor za početak pregovora, što britanska, poput ostalih vlada u EU, želi«.

»Ako je nevin, bit će slobodan čovjek, koji je odradio svoju domoljubnu dužnost prema hrvatskom narodu time što će se pojaviti u Haagu i omogućiti Hrvatskoj da se ukloni i taj posljednji tamni oblak, koji lebdi iznad pitanja hrvatskog članstva u EU«, rekao je britanski ministar i dodao da će Gotovina »imati vrlo dobar tretman u Haagu - televiziju, tuš i puno vremena za sebe«.

Reagirajući na izjavu britanskog ministra, glasnogovornik Vlade Ratko Maček istaknuo je da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haaškim sudom u okviru Ustavnog zakona o suradnji. »Vlada želi riješiti slučaj generala Ante Gotovine, jer Hrvatska ne smije biti ničiji talac«, kazao je Maček.

Ma. L/ Hina