Novi list: 12. 10. 2004.

SUDIONIK SASTANKA NA BRIJUNIMA TVRDI DA SU BRIJUNSKI TRANSKRIPTI TEMELJENI NA AUDIO-SNIMKAMA

M. Tuđman: Sastanak na Brijunima bio je sniman

Miroslav Tuđman tvrdi da je pokojni predsjednik Franjo Tuđman razgovarao samo o vojnim aspektima akcije, a ne političkim, pa je u tom kontekstu i spominjao Srbe

ZAGREB – Razgovor predsjednika Tuđmana s užim državnim i vojnim vrhom na Brijunima 31. srpnja 1995. godine, čiji je sadržaj jučer objavio naš list, bio je sniman. Tako, naime, tvrdi Miroslav Tuđman, sin Franje Tuđmana koji je u to vrijeme bio ravnatelj HIS-a i koji je također bio prisutan na sastanku.

– Svi sastanci predsjednika Tuđmana su snimani, pa tako i taj sastanak na Brijunima, rekao je jučer Miroslav Tuđman.

Miroslav Tuđman, pak, prisjećajući se tog sastanka, tvrdi kako njegov otac, kad je rekao da »na nekoliko pravaca treba nanijeti takve udarce da Srbi praktički nestanu«, nije koristio riječ Srbi u značenju srpskog naroda na tad okupiranim područjima.

– Sjećam se tog sastanka. Na njemu je bilo između 20 i 30 ljudi, ne sjećam se svih pojedinosti, ali sjećam se duha razgovora. Ne sjećam se te rečenice, ali kad bi Tuđman u takvim prilikama kazao Srbi, nije mislio na srpski narod, nego na vojne formacije. To je bio operativni sastanak zatvoren za javnost i nije trebalo u svakoj rečenici pojašnjavati na što se točno misli. Na tom sastanku tema je uglavnom bila izvještaj o spremnosti naših snaga, te izvještaj o rasporedu i stanju protivničkih snaga, te mogućim pravcima napada. O politici se tad nije razgovaralo, jer predsjednik Tuđman s vojnicima nikad nije raspravljao o politici, kazao je Miroslav Tuđman.

Obrana traži snimke razgovora

Odvjetnik generala Mladena Markača, Miroslav Šeparović, kaže kako tvrdnja Miroslava Tuđmana da su svi sastanci Franje Tuđmana bili snimani ne mijenja ništa na stvari, te da će obrana u sudskom postupku pokušati osporiti vjerodostojnost tog transkripta.

– Mi sumnjamo da se radi o vjerodostojnom transkriptu i zato ćemo tijekom postupka tražiti da se pribave snimke tog razgovora, ako one postoje. Ali i ako se pokaže da je transkript vjerodostojan, ne može se govoriti da se radi o dokazu koji bi bio dovoljan za utvrđivanje teze o zločinačkom pothvatu kojem je cilj bio etnički progon Srba. Predsjednik Tuđman spornu je rečenicu izrekao u vojnom smislu, raspravljajući s vojnim vrhom o vojnom planu oslobađanja okupiranog teritorija, rekao je Šeparović.

Transkript s Brijuna već je korišten u Haagu, a koristili su ga prošle godine prijatelji suda u postupku koji se vodi protiv Slobodana Miloševića, prilikom ispitivanja bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha.

Transkripti jedini dokaz

Međutim, iz dokaza u spisu protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, čini se da je brijunski transkript od 31. srpnja 1995. jedini dokaz na kojem bi se zasnivala optužba o zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio etničko čiščenje. Osim Čermaka i Markača, za udruženje u zločinački pothvat optužen je i general Ante Gotovina.

– Koliko je obrana upoznata, zasad je to jedini dokaz na kojem se zasniva optužba o zločinačkom poduhvatu. Nama nije predočen niti jedan drugi dokaz koji bi podupirao tu optužbu, rekao je jučer odvjetnik generala Markača.

Drugi odvjetnik koji se bavi haškom problematikom, Branko Šerić, smatra kako nije nerealno da je Haško tužiteljstvo potužbu o zločinačkom planu utemeljilo samo na jednom transkriptu.

– Vjerojatno je da Haag taj transkript smatra jednim od temeljnih dokaza za optužbu o zločinačkom pothvatu, rekao je Šerić.

Luka Mišetić, odvjetnik odbjeglog generala Ante Gotovine, nije htio posebno komentirati sadržaj brijunskih transkripata, samo je kratko ponovio kako Gotovinina obrana nije još dobila tražene transkripte.

Vlada i Mesić tvrde da nemaju brijunski transkript

U Uredu predsjednika Republike jučer nam je rečeno kako obrana sve dokumente mora tražiti preko Ministarstva pravosuđa, odnosno bivšeg Vladinog ureda za suradnju s Haagom, koji je sad smješten u pravosudno ministarstvo. Predsjednik Mesić, pak, jučer je, prilikom otvaranja međunarodnog poslijediplomskog studija upravljanja okolišem rekao kako »ne zna ništa o transkriptu«.

– Taj transkript nije pronađen u Uredu predsjednika. Je li pronađen negdje drugdje izvan prostora u kojem radim, stvarno ne znam, rekao je Mesić.

U Vladi, pak, tvrde kako te transkripte nikad nisu dobili od Ureda predsjednika, zbog čega ih ne mogu dati odvjetnicima generala Gotovine.

Škare Ožbolt: Autentičnost transkripata utvrditi na sudu

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt jučer nije željela komentirati sadržaj brijunskih transkripata, niti njihovu autentičnost.

– Javnost je već nekoliko puta bila upoznata sa sadržajem tih transkripata i informacije o njima svako toliko se ponavljaju u javnosti. Autentičnost stenograma može se utvrditi jedino na sudu, preslušavanjem audio vrpci, rekla je Vesna Škare Ožbolt.

Sergej ABRAMOV, Dražen CIGLENEČKI