Vjesnik: 12. 10. 2004.

»Incident« između Haaga i Zagreba neće proći bez posljedica

Podnijeli smo zahtjev nadležnim državnim tijelima da nam taj dokument dostave, ali zasad nismo dobili odgovor ni od Ministarstva pravosuđa niti od Vlade, kaže Ivo Farčić, jedan od Gotovininih odvjetnika/ Transkripti za službenu javnost nisu novost. Nalaze se u spisu predmeta u kojem smo i mi Čermakovi i Markačevi branitelji uključeni, kaže Čermakov odvjetnik Čedo Prodanović

ZAGREB – Transkript sastanka dr. Franje Tuđmana i najužeg državnog i vojnog rukovodstva na Brijunima 31. srpnja 1995. sastavnica je dokumenta koji je haaško tužiteljstvo sastavilo protiv Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Tužiteljstvo se naslanja na već nekoliko puta ponavljanu rečenicu Franje Tuđmana »kako Srbima treba nanijeti takve udarce da oni praktički nestanu«, tvrdeći da je riječ o potezu tadašnjih hrvatskih vlasti u čijem počinjenju su sudjelovali optuženi Gotovina, Čermak i Markač.

Kako je to dosad najteža optužba hrvatskih časnika pred Haaškim sudom, postavlja se pitanje tko je tajni dokument iz optužnice stavio na raspolaganje hrvatskim medijima i zašto je ta činjenica izašla u javnost prije govora Carle del Ponte pred Vijećem ministara Europske unije. Istim onima koji će dva mjeseca kasnije odlučivati o početku pregovora Hrvatske za ulazak u Europsku uniju.

Ivo Farčić, jedan od odvjetnika odbjegloga generala Ante Gotovine, za Vjesnik kaže: »O samom transkriptu ne znamo ništa, jer se naš branjenik nalazi u procesnoj situaciji koja onemogućuje braniteljsku ekipu da dobije "potporne materijale" tužiteljstva, kao što su ih dobili branitelji Ivana Čermaka i Mladena Markača. Zbog toga nismo u prilici službeno reagirati na te transkripte, niti smo u situaciji da pobijamo njihovu autentičnost. Podnijeli smo zahtjev nadležnim državnim tijelima da nam taj dokument dostave, ali zasad nismo dobili odgovor ni od Ministarstva pravosuđa niti od Vlade«, kaže Farčić.

Čedo Prodanović, branitelj Ivana Čermaka, tvrdi pak da transkripti za službenu javnost nisu novost. »Oni se nalaze u spisu predmeta u kojem smo i mi Čermakovi i Markačevi branitelji uključeni. Naravno da će braniteljima biti u interesu osporavati autentičnost dokumenta, ali više od toga nisam u prilici reći«, kaže Prodanović.

Kako se ne zna ni tko je svojedobno dostavio javnosti i Haagu kasetu razgovora vojnog zapovjedništva tzv. južnog bojišta koja prokazuje generala Gotovinu kao apsolutnog zapovjednika cijelog vojnog sektora iz kolovoza 1995., pa čak i nakon okončanja akcije »Oluja«, teško je pogoditi komu je u interesu tu vrstu dokaza, zanimljivih Sudu, dostavljati na adrese koje vode postupak protiv optuženika iz Hrvatske.

Ništa precizniji u izjavama nisu ni u Državnom odvjetništvu. I za njih je veliko iznenađenje da su mediji upoznati sa sadržajem brijunskih transkripata. No, ni tužiteljska služba nije bila ona koja je, bilo prema medijima bilo prema Haagu, uputila dokument razgovora Tuđmana i njegova državno-vojnog rukovodstva odnosno koja je dostavila kasete sa snimljenim razgovorima vojnih zapovjednika iz kolovoza 1995. na haašku adresu.

U Haagu, naravno, ne žele reći kako je sva ta dokumentacija stigla na adresu Suda. Tamo se drže stroge zabrane davanja bilo kakvih informacija medijima, a posebno onima u Hrvatskoj, jer se, naime, pokazalo da hrvatski mediji mnoge značajne dokumente i činjenice vezane uz haaške predmete doznaju čak i prije sudskih dužnosnika.

Malo je vjerojatno da će cijela priča proći samo kao »incident« u medijsko-političkim odnosima Haaškog suda i službenog Zagreba.

Vlado Rajić

Ured Predsjednika nenadležan

Pitanje tko je Haagu dostavio transkript razgovora s Brijuna od 31. srpnja 1995., u kojima je predsjednik Tuđman navodno rekao da Srbima treba nanijeti takve udarce da praktički nestanu, ovih se dana, uoči izvješća Carle del Ponte o hrvatskoj suradnji s Tribunalom, najčešće adresira na Ured Predsjednika. Sumnja se, naime, među Gotovininim odvjetnicima, u dijelu javnosti i među političarima da je transkript iscurio iz tog ureda. No, jedini službeni odgovor iz Ureda Predsjednika koji smo u ponedjeljak dobili glasi: »Za to je nadležan Vladin ured za suradnju s Haagom«.

Ostaje tako i dalje bez odgovora pitanje je li Vladin ured od Predsjednika zatražio ove transkripte u funkciji razrješavanja jedinog preostalog otvorenog problema s Haagom a to je slučaj Gotovina? Sudeći prema prijašnjim izjavama predsjednika Stjepana Mesića, tako što i nije bilo moguće dostaviti iz njegova ureda ni Vladi niti Haagu, jer brijunski transkripti nisu pohranjeni u Uredu, gdje su jedino prijepisi snimki razgovora vođenih u Predsjedničkim dvorima.

M. R.