Slobodna Dalmacija: 12. 10. 2004.

U SARAJEVU POČELO SUĐENJE SEDMORICI DUŽNOSNIKA HRVATSKE SAMOUPRAVE

Optužnica manjkava, tužitelj nepripremljen

SARAJEVO - Nakon što je Tužiteljstvo BiH podiglo optužnice zbog osnivanja hrvatske samouprave i raspuštanja HVO-a u proljeće 2000. godine protiv Ante Jelavića, Miroslava Prce, Marka Tokića, Ive Andrića Lužanskog, Zdravka Batinića te Dragana Čurčića, šestorica Hrvata izjasnila su se danas pred belgijskim sucem Guyem van Craenom da se ne osjećaju krivima. Sedmi osumnjičeni Petar Milić zbog proceduralnih okolnosti nije se izjašnjavao o krivnji iako je izrazio želju da to učini i bez odgađanja. Naime, zbog kašnjenja u zaprimanju materijala optužnice, sudac je dopustio Miliću da se o krivnji izjasni 19. listopada kada se proces bude nastavio.

Optužnica sadrži navode protiv sedmorice osumnjičenih Hrvata u vezi s njihovom umiješanošću i sudjelovanjem u stvaranju samouprave u Mostaru iz ožujka 2001. godine, ali iz izjašnjavanja osumnjičenih o krivnji i uloženih prigovora obrane proizlazi kako je riječ o neozbiljnom pokušaju montiranja političkog procesa.

I sam tužitelj priznao je da je kasno uključen u ovaj proces te da nije upoznat s nekim pojedinostima vezanim uz zahtjeve obrane. Tužitelj je obećao da će u daljnjem postupku poštovati odluke suca, te kazao kako će uložiti trud da obrana dobije materijale koji joj nedostaju. Naime, obrana je uložila prigovor o nekompetentnosti suda za ovaj slučaj jer je zahtjev za istragu podnesen još prije tri godine Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu. Kako su se odvjetnici željeli upoznati s dosadašnjim spisima, naknadno je konstatirano da od navedenih deset svjedoka optužnice postoje samo izjave Mije Anića, bivšeg ministra obrane Vojske F BiH, i njegova zamjenika Ferida Buljubašića.

Podsjetimo, sva sedmorica osumnjičenika bila su predmet istrage Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu, da bi na kraju cijeli slučaj završio na Županijskom sudu u Mostaru, zbog mjesne nenadležnosti sarajevskog suda, o čemu je odlučila viša sudska instancija. Tri pune godine nitko ništa nije radio u ovom slučaju, a tužitelj Mustafa Bisić koji je sve i pokrenuo pred Kantonalnim sudom u Sarajevu nije dobio prolazni certifikat od visokog predstavnika za obnašanje funkcije tužitelja i suca za što je ove godine aplicirao. Stoga i nisu čudne riječi Ante Jelavića koji je sucu kazao da se ni po jednoj točki optužnice i ni za jedno kazneno djelo ne osjeća krivim.

— Nisam poduzeo niti jednu radnju kojom bi bila ugrožena teritorijalna cjelovitost moje zemlje ili bila umanjena njezina obrambena moć - kazao je Jelavić.

On je također istaknuo da je s nevjerojatnih 95 posto glasova hrvatskog naroda izabran za člana Predsjedništva BiH, iz kojeg ga je protjerao bivši visoki predstavnik Wolfgang Petritsch i uz to mu doživotno zabranio politički angažman. Stoga Jelavić ističe da je kao politički predvodnik Hrvata u BiH bio pozvan da zaustavi proces opće dekonstitucije BiH, a Hrvatski narodni sabor bio je politički i moralno dopustiv oblik narodne samozaštite.

Zlatko TULIĆ