Vjesnik: 13. 10. 2004.

Zakulisne igre Haaga i Hrvatske?

U prošlih nekoliko mjeseci, konkretno od dobivanja pozitivnog mišljenja (travanj) i dobivanja statusa kandidata (lipanj), jedino bitno što je moglo promijeniti odnose u »slučaju Gotovina« jest eventualni boravak umirovljenog generala u Brelima ovoga ljeta, a Carla del Ponte već dulje tvrdi da je tamo viđen

ZAGREB – Izjave predstavnika međunarodne zajednice, odnosno Europske unije, posebno britanskog ministra za Europu Dennisa MacShanea i glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte izrečene u ponedjeljak u Luxembourgu o slučaju odbjegloga umirovljenoga generala Ante Gotovine, suradnje Hrvatske s Haaškim sudom i potrebi rješavanja »slučaja Gotovina« kao posljednjoj prepreci za početak pregovora o pristupanju Hrvatske EU, dosta odudaraju od izjava koje su se mogle čuti proljetos, neposredno prije objavljivanja pozitivnog mišljenja EU-a o Hrvatskoj.

Nešto više od mjesec dana prije dobivanja mišljenja, 11. ožujka, predsjednik Vlade Ivo Sanader u Berlinu se sastao s njemačkim kancelarom Gerhardom Schröderom.

Njemački kancelar tada je pohvalio suradnju Hrvatske s Haaškim sudom jer i »nova vlada vrlo dobro s njim surađuje«. Tada je Schröder kazao da će nova vlada to uskoro moći i dokazati. U to je doba Human Rights Watch pozvao Schrödera da revidira svoj stav o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom, i to zbog »slučaja Gotovina«. Schröder je rekao da nema što revidirati jer se ne može izručiti osoba za koju se ne zna gdje je, ali je naglasio da je važno učiniti dodatne napore da se Gotovina uhiti.

U travnju se predsjednik Stjepan Mesić susreo s francuskim kolegom Jacquesom Chiracom u Parizu. Novinari su tada neslužbeno doznali da su razgovarali i o Gotovini. Mesić je ponovio da hrvatske vlasti ne znaju gdje je Gotovina, na što je Chirac navodno rekao da Francuska nema nikakvih interesa za Gotovinu niti je u tom slučaju intervenirala. Inače, od Gotovinina nestanka prije više od tri godine stalno se nagađa da se on, kao bivši pripadnik Legije stranaca, skriva negdje u Francuskoj.

Britanski ministar za Europu Dennis MacShane u Zagrebu je bio 19. travnja, dan prije objavljivanja mišljenja. Tada je izjavio da je Hrvatska učinila mnogo što se tiče suradnje s Haaškim sudom, ali nije htio odgovoriti na pitanje znači li to i promjenu britanske politike prema Hrvatskoj u »slučaju Gotovina«.

Rekao je da se Europska unija savjetuje s Haaškim sudom, Carlom del Ponte, a tako se ponaša i britanska vlada. »Mi nemamo zasebno stajalište, mi smo dio Europske unije, a posljednjih nas se tjedana i mjeseci vrlo dojmila suradnja u pogledu zahtjeva Haaškog suda koju sad iskazuje nova hrvatska vlada.« Ipak je rekao i nešto konkretno o »slučaju Gotovina«: »Pozdravljamo pojačanu suradnju u slučaju Gotovine, ne samo vlade nego i naroda, koji razumije da taj gospodin ne bi više trebao biti prepreka na putu Hrvatske prema punom članstvu u Europskoj uniji«.

Pozitivnom mišljenju Europske komisije prethodilo je i pozitivno mišljenje Carle del Ponte o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom. U prošlih nekoliko mjeseci, konkretno od dobivanja pozitivnog mišljenja (travanj) i dobivanja statusa kandidata (lipanj), jedino bitno što je moglo promijeniti odnose u »slučaju Gotovina« jest eventualni boravak umirovljenoga generala u Brelima ovoga ljeta, a Carla del Ponte već dulje vrijeme tvrdi da je tamo viđen. Naravno, postoji mogućnost i da se iza kulisa zbiva nešto u odnosima Hrvatske i Haaga, odnosno Hrvatske i pojedinih država članica Europske unije, a što hrvatska javnost ne zna.

Tihomir Ponoš