Slobodna Dalmacija: 14. 10. 2004.

HAAŠKI SUD PRIHVATIO ZAHTJEV BRANITELJA

Čermak i Markač mogu se žaliti

ZAGREB - Haaški sud u srijedu je odborio zahtjev branitelja generala Ivana Čermaka i Mladena Markača za podnošenje izvanredne žalbe na odluku kojom im je u rujnu drugi put odbijen zahtjev za privremeno puštanje iz pritvora.

— Danas smo obaviješteni da nam je odobren zahtjev za podnošenje tzv. interlokutorne žalbe — potvrdio je u telefonskom razgovoru za Hinu Markačev odvjetnik Miroslav Šeparović.

Posebno tročlano žalbeno vijeće, pod predsjedanjem suca Fausta Pocara, zahtjev je odborilo uz obrazloženje da je moguće da je odluka raspravnog vijeća bila pogrešna, jer, među ostalim, nisu prihvaćena jamstva hrvatske Vlade, jednaka onima koja su prihvaćena kod odluke o puštanju na slobodu šestorice Hrvata iz BiH, a zanemarena je i suglasnost tužiteljstva za privremeno oslobađanje Čermaka i Markača, rekao je Šeparović.

Braniteljima je dan rok od deset dana za podnošenje žalbe, no oni će to učiniti kroz dva do tri dana, najvjerojatnije idući ponedjeljak, dodao je Šeparović.

Kada je riječ o žalbenoj osnovi, ona će po Šeparoviću biti proširena i na zdravstveno stanje generala Markača, na koje su branitelji upozorili u utorak na statusnoj konferenciji na Haaškom sudu, kada su zatražili da generala pregledaju njegovi hrvatski liječnici, kako bi pomogli u određivanju njegove terapije i liječenja.

Markač je preživo dva infarkta i boluje od dijabetesa, u pritvoru prima svu zdravstvenu njegu, ali se i dalje osjeća loše, brzo se umara i ima bolove u prsima i branitelji su zbog toga "ozbiljno zabrinuti", rekao je na Sudu Šeparović.

Stalno prekršajno žalbeno vijeće ICTY-ja, na čijem čelu je predsjednik Suda Theodor Meron, o žalbi bi trebalo odlučiti za mjesec i pol dana, očekuje odvjetnik Šeparović.

Čermaka i Markača haaška optužnica tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnih prava i običaja prema krajinskim Srbima tijekom i nakon operacije Oluja 1995. U pritvoru Haaškog suda su od 11. ožujka ove godine, a na prvom pojavljivanju pred sucima odbacili su navode optužnice.