Novi list: 14. 10. 2004.

NAKON NAPISA U NAŠEM LISTU O SADRŽAJU SASTANKA TUĐMANA I GENERALA PRIJE OLUJE

Famozni brijunski transkripti ipak pronađeni

Predsjednik i Vlada prebacivali su odgovornost za transkript jedni na druge. Dokument kojim raspolaže Haško tužiteljstvo bit će predan braniteljima generala Ante Gotovine

ZAGREB – Famozni brijunski transkript kojim raspolaže Haško tužiteljstvo ipak je nađen i bit će predan braniteljima generala Ante Gotovine. To nam je jučer potvrđeno iz više izvora.

Nakon što je naš list ovog tjedna objavio sadržaj brijunskog transkripta kojim raspolaže Haško tužiteljstvo, predsjednik i Vlada prebacivali su odgovornost za taj dokument jedni na druge. Predsjednik Mesić ustvrdio je kako ne zna za taj transkript, a jednako je tvrdila i Vlada. No, nakon teksta u našem listu, transkripti su ipak – pronađeni.

Odvjetnicima generala Gotovine Vlada je par mjeseci ranije, na službene zahtjeve da im se predaju i brijunski transkripti, odgovorila kako su arhivirani u Uredu predsjednika. U Uredu predsjednika na odvjetničke zahtjeve odgovarali su upućivanjem na Vladu. Ovog je tjedna taj transkript ipak pronađen i bit će predan odvjetnicima čim se s njega skine oznaka tajnosti.

U međuvremenu potraga za Gotovinom ne prestaje. Nakon što su prije dvadesetak dana u policiju privedene četiri osobe za koje se sumnjalo da su pomagale Anti Gotovini u skrivanju i bijegu, policija i sve ostale službe nisu prestale s potragom za Antom Gotovinom. To nam je jučer potvrđeno u MUP-u. Službeni izvori u MUP-u rekli su još kako potraga za Gotovinom neće prestati, te da policija provjerava svaku dojavu o mogućem Gotovininom skrovištu. Kako smo neslužbeno doznali, neke nove posebne mjere u potrazi za Gotovinom neće se primjenjivati, jer su u potrazi za odbjeglim generalom uz policiju ionako uključene i sve obavještajne službe.

U posljednjem broju tjednika Globus objavljeno je da bivši ravnatelj Protuobavještajne agencije Franjo Turek odgovornost za promašaj u slučaju Gotovina prebacuje na bivšeg premijera Ivicu Račana, bivšeg ministra unutarnjih poslova Šimu Lučina i bivšeg ravnatelja policije Ranka Ostojića. Turek je navodno saslušan u POA-i tjedan dana prije izvješća Carle del Ponte Vijeću ministara EU-a, te je, tvrdi se u Globusu, tad kazao kako mu Ivica Račan, Šime Lučin i Ranko Ostojić nisu dopustili da pronađe i uhiti Antu Gotovinu. I to sve iz političkih razloga.

– Ako je točno da je Turek to rekao, onda mogu reći da se jednostavno radi o gluposti. Na kraju krajeva i sadašnja Vlada zna što se događalo i te napise zapravo ne bi ni trebalo komentirati, kratko je jučer rekao Šime Lučin za naš list.

Ivicu Račana jučer nismo uspjeli dobiti, kao ni Ranka Ostojića. Nejasno je, međutim, kako to da se Turek prilikom navodnog saslušanja očitovao da je bio spriječen u pokušaju uhićenja Gotovine, kad POA nema ovlasti koje bi joj dopuštale da uhiti građanina.

Odbjegli general ili talijanski turist

U sklopu potrage za Gotovinom, tijela kaznenog progona dobila su i informaciju da je taj haški optuženik ovog ljeta viđen na jadranskoj obali. Kako smo neslužbeno doznali, Carla del Ponte nije raspolagala njegovom fotografijom navodno snimljenom u Brelima u kolovozu, ali je informacija o njegovu boravku u tom mjestu ipak dostavljena Hrvatskoj. No, nije urodila uhićenjem najtraženijeg haškog optuženika s hrvatskim državljanstvom. Tko je zapravo viđen u Brelima, ni danas nije potpuno jasno, a između ostaloga se nagađa i da se radi o jednom talijanskom turistu koji jako sliči Gotovini.

Sergej ABRAMOV