Slobodna Dalmacija: 14. 10. 2004.

OBAVJEŠTAJCI I POLICIJA TVRDE DA ODBJEGLI GENERAL NIJE BIO U BRELIMA

Izvještaj o potrazi za Gotovinom ide u Haag

ZAGREB - Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte je izvješćem o (ne)suradnji Hrvatske s Tribunalom, koje je u ponedjeljak podnijela ministrima vanjskih poslova EU-a, ponovno aktualizirala (dez)informaciju prema kojoj je odbjegli general Ante Gotovina ljetos viđen u Brelima, gdje je navodno i snimljen u tamošnjem restoranu "Punta rata". Taj "ključni" dokaz Tužiteljstva, za koji je javnost prvi put saznala u srpnju ove godine, poslužio je Carli del Ponte da još jednom prozove Hrvatsku, odnosno njezinu vlast da, unatoč "nepobitnim dokazima" koje im je dostavila, ništa ne čini da uhiti odbjegloga Gotovinu koji se, kako ona tvrdi, slobodno šeće po Hrvatskoj.

Kako nam je kazao jedan visoko pozicionirani dužnosnik obavještajne zajednice, koja se, kako je naglasio, sustavno bavi slučajem Gotovina, za to nadležna državna tijela, a to su ponajprije policija i obavještajne agencije, provjeravaju svaku dojavu i(li) informaciju koju dobiju o odbjeglom generalu Gotovini. Tako je bilo i s informacijom o Gotovininu boravku u Brelima za koju se nakon detaljne provjere i istrage pokazalo da je netočna.

Naime, naš pouzdani izvor tvrdi da na fotografijama koje su ljetos snimljene u Brelima, preciznije u tamošnjem restoranu "Punta rata", a s kojima ovih dana ponovno "maše" Carla del Ponte, nije Gotovina nego jedan talijanski turist koji mu je, kako tvrdi, fizički prilično sličan. Nakon detaljno provedene istrage i nužnih provjera nadležnih službi, sa sigurnošću se, tvrdi naš izvor, može reći da odbjegli general Gotovina ljetos nije bio u Brelima. O tome će uskoro Haagu, odnosno Tužiteljstvu i njegovoj šefici Carli del Ponte biti dostavljeno detaljno izvješće.

V. ĐURIČIĆ