Večernji list: 14. 10. 2004.

SUD BiH Danas odlučuje o novoj nagodbi: Rupčić za priznanje krivnje dobiva 5,5 godina zatvora

Rupčić na odsluženje u Mostar, Prce u ostaje u Kuli

Autor: Zoran KREŠIĆ

MOSTAR - Bivši direktor Hercegovina osiguranja Miroslav Rupčić odlučio se nagoditi s Johnom McNairom, voditeljem posebnoga odjela Tužiteljstva BiH za organizirani i gospodarski kriminal te korupciju, i priznati dio krivnje, za što je dogovorio zatvorsku kaznu od 5,5 godina, potvrdio je izvor blizak Tužiteljstvu BiH. Nagodba će danas biti predstavljena Sudskome vijeću Suda BiH, kojim predsjeda Malcolm Simmons, koje će odlučiti hoće li potvrditi sporazum tužiteljstva i optuženog.

Nakon priznanja drugooptuženog Miroslava Prce, Rupčićeva nagodba i priznanje dodatno će otežati položaj obrane prvooptuženog bivšeg hrvatskog člana BiH Predsjedništva Ante Jelavića. Marko Martinović, odvjetnik bivšeg direktora Hercegovina osiguranja, koji se u pritvoru Kula u Ilidži nalazi od siječnja ove godine, nije želio potvrditi niti demantirati navode o dogovorenoj visini zatvorske kazne, vjerujući u pozitivan rezultat. - Očekujem kako će se to dogoditi.

Od dva zla odabrano je manje - rekao je odvjetnik Martinović za Večernji list. On je odbio otkriti druge pojedinosti kako ne bi pobrkao moguću nagodbu s tužiteljem. Nakon razmatranja nagodbe sud će razdvojiti predmet vezan za druge optužene u slučaju Hercegovačke banke, Antu Jelavića, Ivicu Karlovića i fra Ivana Ševu. Zatvorsku kaznu bi, po neimenovanom izvoru, Rupčić trebao služiti u Mostaru, budući da je već u pritvoru proveo devet mjeseci. U mostarskome zatvoru služe se kazne do pet godina zatvora. Rupčić će potpisivanjem nagodbe ispuniti određeni formular u kojemu stoji kako će se obvezati da svjedoči u interesu tužiteljstva.

Upitan o tome hoće li Rupčić morati svjedočiti kako mu naloži Tužiteljstvo, odvjetnik Marko Martinović rekao je kako se radi o gruboj pogrešci. Po njegovim riječima, svaki svjedok ili optuženi priseže da će govoriti istinu te je tako isključena mogućnost da se netko obveže svjedočiti u nečijem interesu. "On može biti svjedok, ali on neće svjedočiti protiv nekoga, nego bi govorio o onomu što zna - objasnio je. Posve neutemeljenim odvjetnik Martinović ocijenio je nagađanja pojedinih zagrebačkih medija koji su nagovijestili kako je bivši direktor Hercegovina osiguranja Miroslav Rupčić pristao postati pokajnik.