Novi list: 15. 10. 2004.

Preskupe dječje igre saborskih zastupnika

Piše: Gordana GRBIĆ

Glavni razlog što se rasprava o novom sporazumu s MMF-om, na prijedlog oporbe, održava u Saboru u poslijepodnevnim satima je što je to isto učinila vladajuća koalicija s takvim HDZ-ovim prijedlogom u prošlom sazivu Sabora, kada je HDZ bio u oporbi. Tako bar tvrdi predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Luka Bebić. Takva razina argumenata i odnosa između parlamentarne većine i manjine može se usporediti samo s dječjom igrom u kojoj svađe završavaju čuvenom rečenicom »vrati mi moje krpice«. Vraćanje istom mjerom svakako nije značajka poželjnih odnosa među ozbiljnim ljudima odgovornim za sudbinu zemlje.

Još je banalniji razlog zbog kojeg vladajući, i sadašnji i bivši, nastoje svim silama da se tako važne rasprave održavaju poslijepodne. Tada nema televizijskih prijenosa pa se za vlast u pravilu neugodna rasprava odvija bez mogućnosti da je prati sva zainteresirana javnost. Taj bi razlog bilo vrlo lako otkloniti ukidanjem takvog načina praćenja rada Sabora, kako je i predložilo Programsko vijeće HRT-a.

Političari opterećenim sindromom »sliku svoju ljubim« sasvim su, naime, krivo procijenili zanimanje javnosti za praćenje izravnih prijenosa. Od više od milijun gledatelja prijenose iz Sabora prati samo njih tridesetak tisuća ili 2,4 posto u prosjeku. Sudeći po tome bili su u pravu oni koji su tvrdili da te prijenose prate samo žene, muževi, djeca, najuža rodbina onih koji u Saboru sjede i za to zaduženi stranački aktivisti. Za takovu se »zabavu« troši godišnje dva i pol milijuna kuna iz pretplate. Previše. Zaigranim zastupnicima tu preskupu igračku treba uzeti iz ruku. Imat će razlog manje za svađu, a i javna bi ih televizija mogla puno korisnije potrošiti.