Slobodna Dalmacija: 15. 10. 2004.

MINISTARSTVO FINANCIJA TVRDI DA ĆE NAPLATITI RUSKO DUGOVANJE

Nestalo bankarsko jamstvo Mečelja za sisačku Željezaru

ZAGREB - Ministarstvo financija izvijestilo je u četvrtak da u tome ministarstvu nije pronađen original, niti postoji pisani trag da je zaprimljeno bankarsko jamstvo ruskog Mečelja na iznos od 3,6 milijuna eura, ali da je, putem financijskih kanala, došlo do autentične potvrde da je to jamstvo izdano, te da će sve učiniti kako bi se osigurala naplata tog bankarskog jamstva.

U Ministarstvu financija nije pronađen original niti postoji pisani trag da je zaprimljeno bankarsko jamstvo od 3,6 milijuna eura, koje je ruski Mečelj priložio ugovoru kod kupnje Željezare Sisak d.d. od 6. veljače 2003., a za isplatu šest minimalnih plaća radnicima Željezare u slučaju njihova neispunjavanja obveza, navodi se u priopćenju ministarstva.

Ističe se da će ministarstvo učiniti sve što je potrebno kako bi se osigurala naplata bankarskog jamstva za isplatu šest minimalnih plaća za 1600 zaposlenih u sisačkoj Željezari.

Iz ministarstva također navode da su, putem financijskih kanala, došli do autentične potvrde da je bankarsko jamstvo izdano 26. veljače 2003. od strane Ural-Siberian Bank, koja je registrirana u Rusiji 29. prosinca 2001.

"Navedeno jamstvo se može aktivirati u korist Vlade RH ako Mečelj ne ispuni obveze pod točkom 4.3. Ugovora o kupnji Željezare Sisak od 6. veljače 2003. Bankarsko jamstvo vrijedi do 1. travnja 2008.", navodi se u priopćenju ministarstva.

Bivši ministar financija, SDP-ov saborski zastupnik Mato Crkvenac, u četvrtak je za Hinu izjavio da ne zna gdje bi mogao biti original bankovnog jamstva, ustvrdivši da o nestanku te garancije treba hitno provesti istragu.

"U ovom trenutku doista ne znam gdje je to jamstvo, odnosno njegov original. Iznenađen sam da ga nema", kazao je Crkvenac.

Smatra da hitno treba provesti istragu, uključiti Državno odvjetništvo, policiju i druge institucije, jer, kaže, u četiri godine u ministarstvu nije nikada falio i nestao ni jedan dokument.

Ističe da je jamstvo očito došlo u Hrvatsku, da je prevedeno, da njegova kopija mora biti kod službenog prevoditelja, da ima svoj broj, izdavatelja, uglednu rusku banku.

Crkvenac je rekao i da ga je aktualni ministar financija Ivan Šuker izvijestio da u ministarstvu nisu našli nikakav trag da je to bankovno jamstvo uopće ušlo u ministarstvo, jer je moralo biti urudžbirano i s podatkom gdje se u konačnici nalazi.

Iz ureda direktora tvrtke Željezara - valjaonica cijevi Sisak Damira Begovića jučer su potvrdili da se pregovara o sredstvima za isplatu plaća radnicima Željezare, najavljujući da će o ishodu Begović izvijestiti danas.

Informaciju da se radi na prikupljanju novca za plaće potvrdio je i glavni povjerenik Podružnice Sindikata metalaca Hrvatske u Željezari Sisak Mato Somić.

On je izrazio "nevjericu i ogorčenje zbog vijesti da se radnicima Željezare ne mogu isplatiti plaće jer se ne može naći bankovno jamstvo".

Istaknuo je da radnike Željezare ne zanima tko je trebao čuvati bankovno jamstvo, tko ga je trebao naplatiti i tko će im isplatiti plaće. "Ne zanima nas otkud će se novac isplatiti, iz jamstva ili nekog drugog izvora", rekao je Somić, naglasivši "da su institucije države u tom slučaju trebale odraditi svoj posao na vrijeme".(H)