Slobodna Dalmacija: 15. 10. 2004.

OBRANA - MORH SUOČIO JAVNOST S PRAVIM STANJEM STVARI

Hrvatske razoružane snage

KAKO U NATO? Osim visoke psihičke borbenosti pripadnika OS RH, sve ostalo je u najtežem mogućem stanju: tenkovi su stari 35 godina, protuzračna zaštita je zastarjela, leti samo 30 posto aviona i helikoptera, ubojita borbena sredstva jednostavno treba uništiti, a ratna mornarica ne može ratovati

Piše: Snježana DUKIĆ

Hrvatske Oružane snage na najlošijoj su razini otkako postoje, zaključak je to koji se može izvući iz Izvješća o ostvarenju plana obrane RH i provedbi obrambenih priprema, koje je sastavilo Ministarstvo obrane RH i koje je u četvrtak predstavljeno Hrvatskom saboru.

Tenkovi koje koriste OS RH prosječne su starosti 35 godina i većina njih gotovo je izvan upotrebe, a zbog pomanjkanja novca dovodi se pod znak pitanja njihova modernizacija. Starost borbenih vozila pješaštva i motornih vozila procijenjana je na 20 godina, a topništvo karakterizira velik broj kalibara, koji nisu standardizirani s NATO-ovim.

Zastarjeli su i sustavi protuzračne obrane koji nemaju mogućnost protuzračne zaštite na visinama većim od tri tisuće metara. Postrojbe roda inženjerije opremljene su tehnikom prosječne starosti 25 do 30 godina, a podložna je i čestim kvarovima. Komunikacijska oprema je u cijelosti nedostatna i zastarjela.

Neperspektivnim je proglašena i velika većina ubojitih borbenih sredstava za koje se ističe kako ga jednostavno treba uništiti ili prodati. Za OS RH to predstavlja veliki problem jer bi, kako se navodi u izvješću, za uništavanje tih zaliha trebalo 10 godina. Čak su i preostale količine zaliha ubojitih sredstava koje su proglašene perspektivnim na donjoj granici pouzdanosti. OS RH ne raspolaže ni s dovoljnim količinama goriva, osim za dnevnu potrošnju.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u posebno je teškoj situaciji. Zbog ograničenog novca redovito su odgađani planirani remonti i modernizacija, što je dovelo do toga da je ispravno tek 30 posto aviona i helikoptera. Gotovo u sličnoj, vrlo teškoj situaciji je i Hrvatska ratna mornarica, koja može provoditi samo zadaće prevoženja, polaganja mina i ophodnje.

Ostale zadaće zbog kojih i postoji ova grana Oružanih snaga, a to su nanošenje raketnog udara, provođenje protupodmorničke i protuminske borbe, HRM nije u stanju provesti zbog tehničke neispravnosti i neopremljenosti. Naime, brodovi su stari više od 20 godina, tehnološki su zastarjeli, a čak i relativno novi brodovi nisu u potpunoj funkcionalnoj upotrebi zbog toga što nisu adekvatno opremljeni i naoružani. Ukazano je i na probleme smanjenog broja ročnika i izrazit porast zahtjeva za civilnim služenjem vojnog roka, kojih je lani bilo 3,5 tisuće. No, u izvješću je pozitivnim jedino ocijenjena psihička borbena spremnost pripadnika OS RH. Doduše, navodi se kako je kategorizacija djelatnika na perspektivne i neperspektivne utjecala na osjećaj nesigurnosti i zabrinutost dijela pripadnika.

Bivši ministar Jozo Radoš smatra kako je stanje gore nego ga prikazuje izvješće: Ove godine bitno su smanjena izdvajanja za vojsku, ali ono što držim još gorim su prekinuti reformski procesi, osobito u dijelu smanjenja osoblja. Sve to će ugroziti približavanje NATO-u. I bivši zamjenik ministra obrane Zlatko Gareljić problem vidi u bitno smanjenom vojnom proračunu koji je sa 4,04 BDP-a 1999. godine, pao na 2 posto BDP-a.

Ove godine se očekuje završetak gradnje raketne topovnjače "Kralj D. Zvonimir". Dovršetak je vezan uz isporuku opto-elektroničke opreme. Do sada je u gradnju topovnjače utrošeno oko devet milijuna kuna ili 90 posto novca.

Instaliranje radarskih sustava za nadzor mora i zračnog prostora također kasni jer su prilikom instaliranja sustava za nadzor morskog prometa "Enchanced Peregrine", vrijednog 15 milijuna dolara, uočeni nedostaci. O dovršetku tih radova ovisit će i instaliranje ta četiri radara, od kojih su do sada postavljena tri na Lastovu, Dugom Otoku i Visu.