Slobodna Dalmacija: 15. 10. 2004.

SARAJEVO: MIROSLAVU RUPČIĆU NAKON NAGODBE 5,5 GODINA ZATVORA ZBOG SITNE ULOGE U SLUČAJU HERCEGOVAČKE BANKE

Tužitelj Mc Nair: Rojs i Lovrić ključne osobe

SARAJEVO - Zbog donacije automobila marke golf Draganu Čoviću te podijeljenih 500.000 KM pripadnicima HVO-a za plaće, Sudsko vijeće Suda BiH u procesu u slučaju "Hercegovačka banka" izreklo je Miroslavu Rupčiću zatvorsku kaznu u trajanju od pet i pol godina.

Prije izricanja kazne, osumnjičeni Miroslav Rupčić preko svog odvjetnika Marka Martinovića sklopio je sporazum s tužiteljstvom o krivnji. Nagodbom s tužiteljstvom, Rupčić je izgubio pravo na žalbu jer je presuda Suda BiH u ovom slučaju konačna. Rupčić bi svoju kaznu trebao izdražavati u KPZ-u u Mostaru.

Prema nagodbi s tužiteljstvom, bivši direktor Hercegovina osiguranja Miroslav Rupčić, optužen je po četiri točke optužnice. Prema dvjema točkama Rupčića se tereti zbog zloporabe položaja i nesavjesnog rada u službi, dok se u ostale dvije točke Rupčića tereti za isplatu 500 tisuća kuna stranci HDZ i 500.000 KM pripadnicima sastavnice vojske F BiH - HVO-u. Prema riječima tužitelja Johna Mc Naira, Rupčić je u svemu tome imao bitnu ulogu, ali je ona u odnosu na druge u ovom slučaju imala karakter podređenosti.Tužitelj Mc Nair je također istaknuo da Rupčić nije imao ulogu u organiziranju poduzeća. Prema Mc Nairovim riječima u povezivanju poduzeća koja su financirala Hercegovačku banku ključnu ulogu je imao Velimir Lovrić, nekadašnji predsjednik Upravnog odbora Agencije za privatizaciju u F BiH i utemeljitelj Hercegovačke banke. Mc Nair je također naveo i ime generala Ljube Česića Rojsa kao važne osobe u organiziranju poduzeća koja su financirala Banku.

U obrazloženju nagodbe između tužiteljstva i Miroslava Rupčića sudskom vijeću, tužitelj Mc Nair je kazao:

— Ne možemo sa sgurnošću tvrditi da je Rupčić stekao imovinsku korist od spomenutih transakcija, stoga je tužiteljstvo spremno prihvatiti priznanje za lakše prekršaje.

Zanimljivost predstavlja i istraživanje koje je tužitelj predočio glavnom sucu Malcolmu Simmonsu. Riječ je o visinama kazni koje su sudovi u oba entiteta do sada izricali za slična djela. Tako je Mc Nair kazao kako su dosadašnje presude izricane prema zakonima Federacije, a one su za slična djela iznosile od deset mjeseci do dvije godine. Stoga se u kuloarima po sudu poslije isticalo pitanje: Ako je netko za pronevjeru dva milijuna KM kažnjen s dvije godine zatvora, nije li Rupčićevih pet i pol malo previše i ima li politički prizvuk?

Tijekom rasprave odvjetnik osumnjičenog fra Ivana Ševe zatražio je od sudskog vijeća da se predmet njegova klijenta izuzme iz daljnjeg procesa zato što, nakon priznanja krivnje od Rupčića, fra Ševo nije više vezan za preostali dio optužnice jer se tereti po samo jednoj točki optužnice. Zdravko Raić, odvjetnik fra Ivana Ševe, kazao je da bi se slučaj njegova klijenta mogao riješiti tijekom iduće tri rasprave, te da nije riječ ni o kakvoj budućoj nagodbi njegova klijenta s tužiteljstvom. Sudsko vijeće i tužiteljstvo su se složili s Raićevim prijedlogom pa je optužnica za fra Ivana Ševu izdvojena.

Dragan Barbarić, novi odvjetnik koji zastupa Antu Jelavića, zatražio je od vijeća točan popis svih svjedoka te pje itao postoji li pisana izjava prvog svjedoka Jake Kristansena koji bi se trebao pojaviti na prvom idućem ročištu. Tužitelj Mc Nair je kazao da takva izjava ne postoji, ali da može dati podatke na koje će okolnosti Skandinavac svjedočiti. Nastavak procesa dogovoren je za 14. listopada.

Zlatko TULIĆ