Slobodna Dalmacija: 16. 10. 2004.

SABOR NEOČEKIVANA REKONSTRUKCIJA POVJERENSTVA ZA SPRJEČAVANJE SUKOBA INTERESA IZRODILA SE U AFERU

Kapraljević dao ostavku

ZAGREB - Neočekivana rekonstrukcija Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa pretvorila se jučer u Saboru u pravu aferu. Iz povjerenstva odlaze tri stara, a dolaze dva nova člana, čime je HDZ preventivno u ovom tijelu osigurao potpunu premoć. Opozicija je zbog toga odbila sudjelovati u radu Povjerenstva, a v.d. šefa Povjerenstva Antun Kapraljević (HNS) demonstrativno je podnio ostavku.

A sve je počelo, na sjednici Glavaševa Odbora za imenovanje koji predlaže kandidate za članove Povjerenstva, na kojoj je gotovo zaboravljena udruga Forum hrvatske sloge doživjela pravi come back, budući da su čak dva njihova pripadnika izabrana za vanjske članove Povjerenstva. Riječ je o profesoru Zdravku Tomcu i Milanu Ramljaku koji ulaze u to tijelo na prijedlog HDZ-a kao zamjene za Željka Horvatića koji je podnio ostavku zbog odlaska u mirovinu i Petra Marija Radelja za kojega je Odbor predložio razrješenje zbog prekoračenja svojih ovlasti. Potaknuti, kako je objasnio predsjednik Odbora Branimir Glavaš, zlonamjernim medijskim napisima da HDZ opstruira rad Povjerenstva ta je stranka odlučila izabrati sedmog člana Povjerenstva bez kojega ono funkcionira od osnivanja.

Kako oporba, nakon što je HDZ odbio u Povjerenstvu pripustiti pravaša Tonča Tadića, nije zainteresirana za popunu praznog mjesta, HDZ je predložio da Nikola Mak, zastupnik njemačke nacionalne manjine, postane član Povjerenstva.

Nikome od oporbenih članova Odbora nije bilo jasno čime je to Forum zaslužio da na velika vrata s dva člana uđe u to važno Povjerenstvo. "Kako su oni samo znali da će se birati dva nova vanjska člana pa su kandidirali Ramljaka i Tomca?" zapitao se šef Kluba zastupnika HNS-a Dragutin Lesar. A sudbina se poigrala s Radeljom koji je jedini uz Kapraljevića došao na svih 20 sazvanih sjednica Povjerenstva, od kojih 13 nije održano, te bio najaktivniji povjerenik da bi ga sada razriješili. Razlog je njegov dopis koji je pod oznakom "vrlo žurno, službena tajna", na svoju ruku, krajem rujna uputio predsjedniku Ustavnog suda Petru Klariću.

Bez konzultacija s ostatkom Povjerenstva u tom je dopisu Zakon o sprječavanju sukoba interesa proglasio protuustavnim i k tome od ustavnih sudaca zatražio da hitno Povjerenstvu dostave svoje imovinske kartice. Klarić se u pismu Kapraljeviću požalio na Radelja, upozoravajući da je prekršio svoju nadležnost i još se neovlašteno poslužio oznakom službene tajne. Stoga je Glavaš zatražio da se Radelja eliminira iz Povjerenstva.

Sabor je jučer raspravljao o Izvješću HNB-a za 2003. godinu. Hrvatski bankovni sustav, visoko je profitabilan i dalje će jamčiti stabilnost bez značajnijih rizika, kako kreditnih i tečajnih, tako i likvidnih - izjavio je u petak viceguverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. On je odbacio optužbe SDP-ovca Mate Crkvenca da je HNB na inicijativu Sanaderove Vlade promijenio obračun proračunskog deficita s 5,1 na 6,3 posto, ali i zahtjeve iz vladajućih HDZ-ovih klupa za prilagodbom tečaja kune.

A. BELAK-KRILE, M. KARLOVIĆ-SABOLIĆ

Pazi, snima se!

Sve sjednice Glavaševa Odbora za izbor od jučer se tonski snimaju. "Suočeni smo s nekontroliranim ponašanjem pojedinih članova i zato će se ubuduće sve snimati", objasnio je Glavaš na početku sjednice. Povod je prošla sjednica kad je Željka Antunović sasula Glavašu u lice brojne uvrede, a u saborskim kuloarima jučer se pričalo da je ona nešto slično učinila u srijedu na zatvorenoj sjednici Odbora za unutarnju politiku. Navodno je tada predsjedniku Odbora Ivanu Jarnjaku rekla da je idiot. Jarnjak nam je kazao da on to osobno nije čuo, već da ga je o tome izvijestio prisutni član HDZ-a. Na Jarnjakov upit je li to istina, Željka Antunović je zanijekala da ga je proglasila idiotom.