Slobodna Dalmacija: 16. 10. 2004.

PRCE I RUPČIĆ ZA PRIZNANJE KRIVNJE DOBILI MAKSIMALNU KAZNU

Ne’š ti nagodbe

Nitko da postavi najlogičnije pitanje - zašto se sklapaju nagodbe kada nisu krivi? Miroslav Prce pristao je na pet godina robije. A za djela za koja je optužen, kako tvrde neki mediji, maksimalna je kazna - pet godina. Ako je to točno - ne’š ti nagodbe. I Miroslav Rupčić učinio je isto

Posljednji obrati u slučaju Hercegovačka banka pune medijski prostor ovih dana. Te odvjetnici proces nazvali političkim i odbili zastupati svoje štićenike, te se Prce nagodio, a sada i Rupčić. A prije samo godinu dana svim optuženima bila su puna usta njihove nevinosti, nitko nije ni pomišljao da bi negdašnje vođe mogle biti za nešto i krive. Hercegovačka banka osnovana je za dobrobit Hrvata u BiH i, ne daj Bože, da se netko koristio ovom bankovnom ustanovom u privatne i osobne svrhe. Koje nisu u interesu hrvatskog naroda. A sada se sklapaju nagodbe s nametnutim sudom kojemu predsjeda kadija - tuđin, Malcolm Simmons.

I nitko da postavi ono najlogičnije pitanje - zašto se sklapaju nagodbe kada nisu krivi? Politička jegulja, Miroslav Prce, koji je uspio isprazniti hrvatske vojarne, nakon čega je skoro u potpunosti i nestalo HVO-a kao značajnije vojne sile, pristao je na pet godina robije. A za djela za koja je optužen, kako tvrde neki mediji, maksimalna je kazna - pet godina. Ako je to točno - ne'š ti nagodbe. Doduše, većina točaka je odbačena, a on je izjavio da, prema nagodbi, neće morati svjedočiti protiv svojih kolega - suoptuženika.

I Miroslav Rupčić, očito se povodeći za potezima kolege kojeg se tereti za slična (ne)djela, učinio je isto. Nagodba i pet i pol godina. Prce u zatvor Kula, Rupčić u Šantićevu. A prije godinu dana ovi hrvatski sinovi nisu bili nizašto krivi. Zanimljiva je i retorika odvjetnika. Odmah početkom procesa odvjetnici su odlučili sud prozvati političkim, iskoristiti adut suca stranca koji predsjeda u domaćem slučaju, da se bez ogrebotine izvuku van.

U ovoj situaciji odvjetnici nisu ništa krivi, u pitanju je politički sud koji pošto-poto želi osuditi njihove branjenike. Njima su, eto, vezane ruke. Do prije nekoliko mjeseci optuženici su čamili nepravedno optuženi u kazamatima međunarodne zajednice. Danas sklapaju nagodbe i priznaju krivnju. U manjoj mjeri, ali je ipak priznaju.

I tko je onda ovdje lud? Izgleda, opet mi. Dali smo prigodu ovoj gospodi da nas vode. Dali smo im povjerenje. A oni su završili iza brave. Suvišno je danas uopće postavljati pitanje jesu li nevini ili ne? Radilo se o političkom procesu ili ne, oni polako priznaju krivnju da spase vlastitu kožu. A sve se to znalo, šaputalo, ali nitko nije htio to izreći javno, da ga ne proglase antihrvatskim elementom (slične pridjeve će dobiti i ovaj tekst).

Na kraju ostaje samo gola istina da su barem dvojica od optuženih uistinu odgovorni za današnje jadno stanje Hrvata u BiH, barem u slučaju Hercegovačka banka, što su i sami priznali, a koliko ih još ima - pokazat će dani koji dolaze.

Antonio KARAMATIĆ