Vjesnik: 16. 10. 2004.

Troškovi života u samo mjesec dana porasli za 4,1 posto

Prosječna četveročlana obitelj u rujnu je od plaće mogla pokriti tek 75 posto troškova/ Obitelji sa studentom i srednjoškolcem nedostajalo je čak 49 posto plaće da pokriju osnovne troškove

ZAGREB - Potrošačka košarica za rujan za četveročlanu obitelj porasla je za čak 4,1 posto u odnosu na kolovoz. Izračun je to Nezavisnih hrvatskih sindikata objavljen na konferenciji za novinare u petak.

Prema tom izračunu, prosječna neto plaća, koja je za srpanj prema Državnom zavodu za statistiku iznosila 4209 kuna, pokriva tek 74,58 prosječne košarice. To je pak pad za 3,36 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Naravno, kada je riječ o podstanarima, pokrivenost prosječnom plaćom još je niža i iznosi 56,37 posto.

NHS je izračunao prosječnu potrošačku košaricu za obitelji s djecom studentske dobi te za umirovljenike.

Kad je riječ o studentima, najmanje su »opterećenje« obitelji oni koji studiraju u mjestu prebivališta i ne plaćaju školarinu. Pri izračunu košarice u obzir su uzeti troškovi upisa od 250 kuna, minimalni troškovi smještaja od 1000 kuna, prehrane 360 kuna mjesečno, fotokopiranja od 500 kuna na godinu i udžbenika u vrijednosti 1500 kuna godišnje.

Školarina za studente koji je plaćaju iznosi 5000 kuna na godinu, ali se može plaćati u ratama. Naravno, svi spomenuti troškovi variraju od fakulteta do fakulteta.

Obitelji s dva studenta koji studiraju izvan mjesta prebivališta mjesečno imaju troškove od minimalnih 8813,87 kuna, a svojom je plaćom mogu pokriti tek s 47,75 posto. Nešto bolje prolaze obitelji s jednim srednjoškolcem ili osnovnoškolcem i jednim studentom koji studira u drugom gradu. Te obitelji košaricu plaćom pokrivaju s 54,81 posto. Ako u takvoj obitelji student mora plaćati školarinu, potrošačka košarica pokrivena je s 51,46 posto od plaće.

U »najboljoj« su situaciji one obitelji s jednim studentom koji studira u svom gradu, i to bez plaćanja školarine. One sa svojom plaćom mogu pokriti »čak« 67,57 posto košarice.

Umirovljenička situacija, kažu izračuni NHS-a, puno je drastičnija. Naime, prosječna mirovina isplaćena u rujnu za kolovoz iznosila je 1805,31 kunu, a pokrivenost košarice mirovinom je 55,43 posto.

Tako je u rujnu potrošačka košarica za dvoje umirovljenika koji žive u vlastitu stanu iznosila 3257,20 kuna. Troškovi dvoje umirovljenika koji su pritom i podstanari popeli su se na 5080,01 kuna, a pokrivenost ove košarice mirovinom je tek 35,54 posto.

Najgore prolaze kućanstva s dvoje umirovljenika i jednim studentom koji plaća školarinu, a da su pritom i podstanari. Njihovi troškovi tako iznose 7207,01 kunu, a mirovina im pokriva košaricu s tek 25 posto.

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever najavio je da će Vadi i saborskim zastupnicima poslati izračune potrošačkih košarica.

»Stanje je kod umirovljenika alarmantno i njihovo je preživljavanje prava akrobatika. To je tako niz godina, ali se o tome malo govori. Političari, a to se jednako odnosi i na sadašnju i na bivšu i vlast i oporbu, obećavali su bolji život građanima. Mislim da je napokon vrijeme da počnu zarađivati svoje plaće«, zaključio je Sever.

Silvana Oruč Ivoš