Novi list: 18. 10. 2004.

Umirovljenici drugi put pokradeni

Piše: Branko Mijić

Milijun i nešto hrvatskih umirovljenika, isto toliko puta prevarenih, opet su tiho pokradeni od svojih trenutnih koalicijskih partnera iz HDZ-a.

Doduše, jedan od glavnih aktera zavlačenja ruku u umirovljenički džep za Tuđmanove vladavine, bivši potpredsjednik Vlade i ministar financija Borislav Škegro lakonski je u Rovinju ustvrdio kako »ne postoji dug države prema umirovljenicima«, te da su to »laži koje je plasirala američka administracija u hrvatskoj javnosti kako bi se srušio HDZ s vlasti«. Laže li Škegro ili rog, svim je jasno, baš kao što nitko ne dvoji je li naciji harač od 22 posto PDV-a na sve propisao upravo dotični gospodin ili je to bilo maslo Billa Clintona. U svakom slučaju, taj je porez svakako pomogao u svrgavanju bahate vlasti čiju nadutost danas iznova inkarnira nekadašnji aparatčik a sadašnji »businessman« koji preko svojih stranačkih kolega ponovo želi nešto »ušićariti«, pa makar to bio i »Sunčani Hvar«. O Škegrinoj uvjerljivosti svjedoči i to što je njegova najava kako uskoro slijedi privatizacija hrvatskih autocesta drugi dan demantirana: »Nemamo apsolutno nikakvih najava o privatizaciji Hrvatskih autocesta, niti se privatizacija provodi«, kažu oni koji njima upravljaju.

Možda će se jednoga dana i njegov nasljednik Ivan Šuker pozvati na američku urotu kako bi objasnio što se to zbilo 2004. godine. Doduše, Sanaderova ekipa priznala je radi tanke saborske većine i par glasova HSU-a nepravdu nanijetu umirovljenicima, te obećala kako će dug biti vraćen. To ne samo da nije učinjeno nego su umirovljenici iz dana u dan sve siromašniji. Iako je Vlada od 1. srpnja povećala mirovine za 3,94 posto, uzevši kao temelj za to usklađivanje rast brutto plaća za prvih šest mjeseci ove godine, umirovljenički je i opći standard još više pao.

Prema računici Nezavisnih hrvatskih sindikata rujanska je potrošačka košarica minimalnih troškova četveročlane obitelji poskupjela čak 4,10 posto u odnosu na kolovoz i, u zemlji u kojoj 800 tisuća ljudi radi za manje od 3.800 kuna mjesečno, iznosi nevjerojatnih 5.643,87 kuna. Iako slična usporedna kalkulacija za umirovljenike nije rađena, izvjesno je da se unatoč ljetnoj povišici njihov standard u rujnu smanjio. Tako prema računici NHS-a košarica za dvoje umirovljenika iznosi 3.257,20 kuna, prosječna mirovina je 1.805,31 kuna, a čak 66,31 posto te populacije primi mjesečno do 2.000 kuna! Dakle, lako je izračunati da se, unatoč srpanjskom uzletu, umirovljenički standard strmoglavio, jer su realno njihova primanja »kraća« od troškova života, ne samo što ih ne prate već se progresivno i smanjuju.

Ako nije tako, ako je umirovljenicima bolje i ako su bogatiji, onda prokleti Amerikanci po drugi puta ruše HDZ-ovu vlast.