Slobodna Dalmacija: 18. 10. 2004.

OTPOR SLUŽBENOG PARIZA IDEJI O EUROPI OD ATLANTIKA DO EUFRATA

Francuzi u vrhu turko-skeptika

PARIZ - Četvorosatna žučljiva rasprava u francuskom parlamentu ovog tjedna pokazala je u kojoj mjeri kandidatura Turske za članstvo u EU nailazi na otpor u političkoj klasi i javnosti zemlje, prijeteći da postane glavno političko pitanje koje će potresati zemlju sve do referenduma o europskome ustavu iduće godine.

Strasti probuđene odlukom Europske komisije od 6. listopada da šefovima država ili vlada država EU-a, koji će se okupiti 17. i 18. prosinca u Bruxellesu, preporuči otvaranje pregovora s Turskom natjerale su predsjednika Jacquesa Chiraca i vladu premijera Jean-Pierrea Raffarina u defenzivu.

Idućih nekoliko mjeseci, budući da je referendum o euroustavu najavljen za drugo polugodište 2005., ali je sve više prijedloga da se održi 8. svibnja u svim zemljama EU-a, ocjenjuju se tako presudnim pa vladi blizak Le Figaro u uvodniku "Turski otrov", objavljenom dan nakon parlamentarne rasprave, upozorava na opasnosti koje se gomilaju nad Elizejskom palačom te piše: "Hoće li Chirac Europljanin, zbog upornosti kojom brani prijam Turske, ostati zapamćen u povijesti kao onaj koji je protiv svojih birača i svojih političkih prijatelja zadao završni udarac europskoj izgradnji?"

Glavna briga predsjednika Chiraca i vlade premijera Raffarina jest kako odvojiti referendum o europskom ustavu od pitanja turske kandidature jer poruka koju je predsjednik poslao iz Pekinga da "Francuska može u svakom trenutku pregovora uložiti veto" više je otkrila ranjivost službenoga francuskog stajališta nego što je umirila nezadovoljnike.

Argumenti protivnika i pristaša ulaska Turske u EU kreću se od geografije, povijesti, demografije, vjeroispovijedi, gospodarstva pa do stanja ljudskih prava ili prava manjina, političkog uređenja i geostrateškog položaja Turske nakon završetka hladnoga rata, a ono što je dobro ili prednost za jedne, u očima drugih predstavlja nedostatak i opasnost.

Odbijanje "Europe od Atlantika do Eufrata" ne dijele samo tradicionalni suverenisti poput Philippea de Villiersa, predsjednika Pokreta za Francusku, ili krajnje desna Nacionalna fronta Jean-Marie Le Pena, već i najeuropskije orijentirana stranka, centristički Savez za francusku demokraciju, UDF Francoisa Bayroua, koja podržava vladu, i što je za predsjednika Chiraca posebno neugodno, značajan dio vladajućeg Saveza za narodni pokret.

Ni smotra opozicijskih "turko-skeptika" nije ništa manje impresivna, a među njima prednjače socijalisti okupljeni oko bivšeg premijera Laurenta Fabiusa, uz podršku nekoliko unutarstranačkih frakcija.

Prema najnovijim ispitivanjima javnosti koju je proveo Institut Louis Harris, a objavio Liberation, čak 75,3 posto ispitanika glasovalo bi protiv ulaska Turske u Uniju, što Francusku stavlja na sam vrh "turko-skeptika" u Europi.