Vjesnik: 18. 10. 2004.

Zavrzlame oko brijunskih transkripata tek počinju

Odvjetnici generala Ante Gotovine inzistirat će na otkrivanju istine o tajnom pošiljatelju brijunskih transkripata i haaškom »doušniku« / Autentičnost transkripata sljedećih će dana biti tema medija, struke, ali i političara

ZAGREB – U ponedjeljak će s brijunskih transkripta predsjednik Stjepan Mesić skinuti oznaku državne tajne, doznaje Vjesnik u njegovom uredu. Naši sugovornici kažu da je to i sam Predsjednik najavio uoči posjeta Italiji prošlog vikenda.

»Prije nekoliko dana ti su transkripti stigli s Pantovčaka Vladinu Uredu za suradnju s Haaškim sudom, no kako nisu deklasificirani, vraćeni su tamo gdje su i nastali. Jedino ih predsjednik Mesić može deklasificirati, što će i učiniti u ponedjeljak«, potvrdila je i ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt u nedjelju Vjesniku. Time će se razriješiti zavrzlame oko famoznih brijunskih transkripata za kojima od srpnja ove godine tragaju odvjetnici generala Ante Gotovine. Prošlog su tjedna procurile informacije o postojanju transkripata s Brijuna na temelju razgovora vođenih 31. srpnja 1995. uoči »Oluje«, prema kojemu je predsjednik Franjo Tuđman navodno rekao da Srbima treba nanijeti »takve udarce da im se utrne svaki trag«.

Buka se digla zbog traganja za informatorima koji su haaškoj tužiteljici dostavili sporni transkript. Vladin Ured za suradnju s Haagom to nije učinio, a isto su tvrdili i na Pantovčaku. Ponajprije se za curenje tog transkripta sumnjičio Predsjednikov ured, s obzirom na to da je u javnosti s njegovim mandatom započelo i otkrivanje transkripata iz ere predsjednika Franje Tuđmana. No, sadašnji je predsjednik svojim izjavama, čini se, unio dodatnu, nepotrebnu zbrku rekavši najprije da brijunski zapisi nisu u njegovu uredu gdje su pohranjeni samo razgovori vođeni i snimani na Pantovčaku.

Tom je prigodom ponovio da je, došavši na Pantovčak, odlučio publicirati transkripte bez oznake državne tajne kako bi pokazao da su se za vrijeme njegova prethodnika odluke donosile na pogrešnom mjestu. Potvrdio je i da je nakon odlaska njegova tajnika Željka Bagića, zaduženog za suradnju s Vladinim Uredom za suradnju s Haagom, osnovao tročlanu komisiju da pregleda sve transkripte te da su tom uredu dostavljeni svi zatraženi dokumenti. Postoji cjelovit popis tih dokumenata, no o tome se na Pantovčaku ne žele izjašnjavati, upućujući da se to pitanje postavlja Vladinu Uredu, a ne njima.

Zbog znatiželje medija i pritiska na obje adrese - Vladin Ured za suradnju s Haagom i Predsjednik - šef države otišao je korak dalje i poručio da će se, u potrazi za tim zapisima, pregledati i dio dokumentacije u njegovu uredu koja dosad nije bila pregledana.

»Ako transkript postoji, naći će se«, rekao je Mesić, ostavljajući otvorenom mogućnost i da je dio dokumentacije, među kojima je bio i brijunski transkript, s Pantovčaka odnijela obitelj predsjednika Tuđmana.

I dok i Vlada i Predsjednik tvrde da o njemu pojma nemaju i da ga nisu međusobno razmjenjivali, brijunski transkript je otkriven. I to na Pantovčaku koji ga ipak dostavlja Vladinu Uredu za suradnju s Haagom, a Ured ga vraća Mesiću, te se sada čeka da se s njega skine oznaka državne tajne. U samo nekoliko dana ušlo mu se u trag, nakon mnoštva oprečnih izjava i prebacivanja loptice od Vlade k Predsjedniku, a u javnost je procurio i prije negoli ga je Mesić oslobodio tajnosti. Kako i tko ga je pustio, pita se i Predsjednik, u čijem uredu i dalje poriču da su ga dostavili Haagu i medijima.

Zašto su prošlih dana u Vladi tvrdili da nisu s Pantovčaka dobili sporni transkript? Zašto je prvi čovjek u državi tvrdio da u njegovu uredu on ne postoji? I zašto se u samo nekoliko dana raščistilo da je u Uredu i da je s Pantovčaka poslan Banskim dvorima? Pitanja su to koja ostavljaju dojam da su »upetljani« svi akteri priče, tim više što je netko - a među sumnjivcima su svi spomenuti - taj važan dokument već poslao, protuzakonito, Haagu i Carli del Ponte. Odvjetnici generala Gotovine, osim što će dobiti dokument i baviti se njegovom autentičnošću, poručuju da će inzistirati na otkrivanju istine o tajnom pošiljatelju i haaškom »doušniku« mimo zakona.

Osim što je transkript pronađen u samo jednom danu, nezgodno je i to što je kružio Hrvatskom, a ima oznaku državne tajne. Dok se čeka skidanje tajnosti, Gotovinina obrana ne krije da sumnja u autentičnost. Nadaju se da bi, ako ospore vjerodostojnost, uspjeli osporiti i optužbu o zločinačkom pothvatu radi etničkog čišćenja.

O autentičnosti transkripta sljedećih će se dana vjerojatno baviti mediji i struka, ali i političari - od predsjednika Mesića do premijera Ive Sanadera i oporbe. Predsjednik ne vjeruje da je transkript falsificiran i da je eventualno u nekim dijelovima izmišljen. Autentičnost bi mogli potvrditi videozapisi sa sastanka, no već su njegovi akteri dali do znanja da kasete nema te da Tuđman spornu rečenicu o Srbima nije izrekao.

Može se očekivati, čini se, nova epizoda o brijunskom transkriptu već od ponedjeljka, kad ga s Pantovčaka opet pošalju Vladinu Uredu za suradnju s Haagom, a odatle Gotovininim odvjetnicima.

Miroslava Rožanković