Slobodna Dalmacija: 18. 10. 2004.

Sunday Times: MI6 u Hrvatskoj u požaru izgubio špijunsko vozilo

LONDON - Britanska obavještajna služba za inozemstvo MI6 bila je prisiljena obustaviti špijunsku operaciju u Hrvatskoj nakon što je u požaru, za koji se vjeruje da je bio podmetnut, ostala bez desetke tisuća funti vrijedne tajne elektronske opreme i obaveštajnih podataka, objavio je u nedjelju londonski Sunday Times.

Prema pisanju nedjeljnog izdanja Timesa, do požara je došlo nakon sukoba MI6 i hrvatskih tajnih službi, što dnevnik navodi kao treći sukob "oko teritorija" u koji je britanska prekomorska sigurnosna služba ušla posljednjih godina s domaćim obavještajcima u europskim zemljama.

Vozilo za nadzor tehnike za prisluškivanje teško je oštećeno nakon što je zapaljeno dok je bilo parkirano u području nedaleko od zagrebačkog hotela Holiday Inna, piše Times.

MI6, prema članku, za požar tereti nezadovoljne pripadnike hrvatske Protuobavještajne agencije (POA). Također se tvrdi da je britanska obavještajna služba ušla u sukob s jednim hrvatskim obavještajcem nakon što je ljetos svoje pripadnike i opremu poslala u Jankomir kako bi otkrila gdje se skriva odbjegli general Ante Gotovina.

Sunday Times spekulira da je pravi razlog interesa MI6 za Gotovinu u njegovoj navodnoj povezanosti s krijumčarenjem oružja za zabranjenu sjevernoirsku organizaciju Pravu IRA-u. (H)