Slobodna Dalmacija: 18. 10. 2004.

Prijatelji stari, gdje ste?

Tomislav KLAUŠKI

Idila je trajala punu godinu. Sada, tjedna dana uoči prve godišnjice pobjede na izborima, Ivo Sanader našao se na udaru svojih koalicijskih partnera. Predstavnici manjina, Šemso Tanković i Milorad Pupovac, iznijeli su ovih dana nekoliko vrlo oštrih kritika na račun Sanaderove Vlade, zaprijetivši čak i raskidanjem krhke koalicije koja je Sanadera dovela na vlast. Tanković je nezadovoljan što se Bošnjaci u procesu povratka i obnove redovito nalaze na samom začelju, iza Hrvata i Srba, dok je Pupovac državna tijela optužio za zloporabu državnih fondova.

Potpredsjednik SDSS-a potpisao je prije godinu dana sporazum sa Sanaderovom vladom s precizno definiranim rokovima. Kako oni neumitno cure, Pupovac se upustio u žestoku kritiku cijele piramidu državnih tijela koja se bave pitanjima povratka i obnove: od Ureda za prognanike, povratnike i izbjeglice, preko Agencije za promet nekretnina do sumnjivih službenika i odvjetnika na terenu. Oni nenamjenski troše fond "Kralj Tomislav" težak 150 milijuna kuna, na terenu više otkupljuju srpske kuće, nego što ih vraćaju njihovim vlasnicima i naravno, nastavljaju praksa da se na terenu više štite korisnici nego vlasnici oduzetih kuća.

Pupovac je između redaka zaprijetio raskidom sporazuma jer se ne poštuju rokovi i stvari se ne pomiču s mjesta. Održao je čak i jedan sastanak sa Sanaderom, dogovoren je i drugi. Ipak, nakon nekoliko dana donekle je ublažio retoriku. Proglasio je ministra Božidara Kalmetu, većinu državnih tajnika, kao i samog premijera Sanadera pozitivcima u cijeloj priči, no premijer je svejedno izbjegao zagristi mamac, odbivši javno sve Pupovčeve optužbe.

Pupovac i Tanković imaju argumente za raskid koalicije s HDZ-om stvari na terenu očito ne odražavaju blistavu sliku Sanaderovih obećanja. No, veliko je pitanje hoće li predstavnici bošnjačke i srpske manjine otići do kraja. Hoće li im se to isplatiti? Tko zna, možda će raskidom suradnje izgubiti i to malo napretka u povratku i obnovi? A što ako Sanader ne nasjedne na blef?

U ovom trenutku, Sanader ima većih problema. Šef bavarskog CSU-a Edmund Stoiber, čovjek koji je tvrdio da će Sanader uvesti Hrvatsku u EU 2008. godine, sada izjavljuje da s primanjem novih članica valja stati dok Unija ne stane na svoje noge. Ako ga ostave Pupovac i Tanković, Vlada će se naći u teškim problemima. Ako mu leđa okrenu bavarski demokršćani, puknut će caklina na europskoj glazuri Ive Sanadera.