Novi list: 19. 10. 2004.

BOMBA IZ HRVATSKE AGENCIJE ZA TELEKOMUNIKACIJE, ODBIJENA PONUDA HRVATSKO-ŠVEDSKOG KONZORCIJA ZA TREĆEG GSM OPERATERA

Škegrina »Treća sreća« ostala bez koncesije za mobilnu telefoniju

U švedsko-hrvatskom konzorciju »šokirani skandaloznom i nezakonitom odlukom« Agencije. Novi natječaj za trećeg mobilnog operatera trebao bi biti raspisan do kraja ovog mjeseca

ZAGREB – Hrvatska agencija za telekomunikacije odbila je ponudu hrvatsko-švedskog konzorcija »Treća sreća« za trećeg GSM operatera u Hrvatskoj. Ponuda konzorcija čiji je stopostotni vlasnik švedska telekomunikacijska tvrtka »Tele 2« ocijenjena s manje od 400 bodova, što je utvrđeni minimalni prag. U isto vrijeme, ponude VIP-a i HT-a za treću generaciju mobilne telefonije prihvaćene su.

Nakon ovakve odluke, predstavnici konzorcija »Treća sreća«, koje su okupili menadžeri fonda Questus predvođeni Borislavom Škegrom, istaknuli su da su »šokirani« te da je odluka »skandalozna i nezakonita«.

Ponuda nije prešla prag

– U tijeku su konzultacije s odvjetnicima, a o sljedećim koracima javnost ćemo izvijestiti na konferenciji za novinare, stoji u dopisu predstavnika konzorcija Tele2, zaduženih za odnose s javnošću.

Predsjednik Vijeća agencije za telekomunikacije Gašper Gaćina, pak, obrazložio je da je ponuda Tele2 ocijenjena manjim brojem bodova od minimalnog praga. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare Gaćina je istaknuo da će novi natječaj za dodjelu koncesija u mobilnoj telefoniji biti objavljen do kraja listopada, a ime trećeg operatera u Hrvatskoj, ustvrdio je, trebalo bi biti poznato već u prosincu.

Navodeći razloge zbog kojih je Agencija odbila ponudu Tele2, Gaćina je istaknuo da ponuda Tele2 nije zadovoljila u kriteriju »doprinos razvoja hrvatskog gospodarstva«, a nedostatkom je ocijenjena i činjenica da se ponuda odnosila samo za GSM koncesiju (druga generacija mobilne telefonije), a ne za kombiniranu koncesiju druge i treće generacije (GSM/UMTS).

– Maksimalnim brojem bodova nisu ocijenjeni niti drugi segmenti ponude, kao što su tehnički plan, izgradnja sustava i nastup na tržištu, ustvrdio je predsjednik Vijeća.

Novi natječaj

Već ovog tjedna, najavljeno je, Vijeće bi moglo usuglasiti tekst novog natječaja te odlučiti koliko će koncesija biti dodjeljivano novim natječajem.

Što se tiče koncesija za treću generaciju mobilne telefonije (UMTS), HT i VIP-net dobili su ih na 20 godina, pod uvjetom da u prve dvije godine signalom moraju pokriti 25 posto, a u prvih pet – najmanje 50 posto stanovništva. Za prvu godinu rada HT i VIP morat će izdvojiti po 132 milijuna kuna, a ugovor s Vijećem predstavnici dvaju poduzeća trebaju potpisati u roku od mjesec dana.

Iznenađenje odbijanjem ponude za trećeg operatera izrazio je i čelni čovjek VIP-a, predsjednik uprave poduzeća Josef Vinatzer.

– Iznenađeni smo odlukom, očekivali smo da će koncesija biti dodijeljena. To je vrlo hrabra odluka Vijeća agencije za telekomunikacije, vjerujemo da je nisu lako donijeli. Međutim, kako čujemo brzo će biti raspisan novi natječaj. Novi pokušaj bio bi dobra odluka za Tele2, ustvrdio je Vinatzer.

Govoreći o dodijeljenoj koncesiji ta treću generaciju mobilne telefonije, predsjednik Uprave istaknuo je da VIP namjerava postati vodeći pružatelj naprednih usluga u mobilnoj telefoniji.

Ladislav TOMIČIĆ

Škegro ljut na Novi list

Čelnik investicijskog fonda Questus Borislav Škegro odbio je jučer komentirati odluku Vijeća agencije za telekomunikacije.

Inače, Škegro ističe kako nerado daje izjave za Novi list, a najnoviji povod njegovom nezadovoljstvu jest pisanje našeg komentatora Branka Mijića. Naime, u jučerašnjem broju naših novina Mijić se drznuo primijetiti da je Škegro jedan od glavnih aktera zavlačenja ruku u umirovljenički džep za vrijeme HDZ-ove vladavine. S druge strane, Škegro je u Rovinju ustvrdio da dug prema umirovljenicima zapravo ne postoji, te da je priču o dugu prema umirovljenicima plasirala američka administracija kako bi srušila HDZ.

L. T.

Propast natječaja potresla i državni proračun

Odbijanje ponude konzorcija »Treća sreća« uzorokovat će promjene i u državnom proračunu, odnosno najvjerojatnije će povećati ovogodišnje zaduženje države za 298 milijuna kuna. Naime, donoseći ljetni rebalans proračuna Vlada je računala na 298 milijuna kuna od koncesionara za treću mobilnu mrežu. No, jedina ponuda je odbijena, a raspisivanje novog natječaja i odabir najboljeg ponuđača te njegovu uplatu koncesijske nakande teško je očekivati do kraja godine.

– Računali smo na novac od koncesije, a ako njega ne bude država će za taj iznos morati smanjiti rashode ili se što je vjerojatnije dodatno zadužiti, kazao nam je jučer ministar financija Ivan Šuker.

J. Ma.

Novi natječaj prilika Match Telekomu

Nakon što su 27. rujna zakasnili podnijeti ponudu u propisanom roku, novi natječaj prilika je konzorciju Match Telekom, iz kojeg stoji francuski Alcatel i Ina, da ipak postane hrvatski operater u mobilnim komunikacijama. Podsjetimo, nakon što je postalo jasno da njihova ponuda neće biti uzeta u razmatranje, predstavnik ovog konzorcija Bruno Marchisio bio je izjavio da su spremni izravnom pogodbom kupiti GSM i UMTS licencu, te dati ponudu i za fiksnu mrežu, o čemu su izvijestili i ministra Božidara Kalmetu. Marchisio je kazao da je Match Telekom spreman platiti ponuđenih 23 milijuna eura i ako bi se radilo o četvrtoj koncesiji, a u skladu s tadašnjim najavama ministra Kalmete da je moguće očekivati i raspisivanje natječaja za četvrtog operatera.

O. A.