Vjesnik: 19. 10. 2004.

Ina ponovo poskupila dizelska goriva i loživo ulje

U Ini poskupljenje objašnjavaju rastom cijena nafte i naftnih derivata na međunarodnom tržištu

ZAGREB - Ina će u utorak ponovo, nakon dvotjedne stanke, povećati cijene dizelskih goriva prosječno za 2,4 posto, loživog ulja za 4,1 posto, a plavog dizela za 4,3 posto.

Litra eurodizela je sa 6,53 kune poskupila na 6,68 kuna (2,3 posto), a dizela sa 6,37 kuna na 6,52 kune (2,4 posto). Cijena ekstra lakoga loživog ulja povećana je za 4,1 posto, sa 3,68 kuna po litri na 3,83 kune po litri. Najviše je, za 4,3 posto, poskupio plavi dizel, pa litra toga goriva umjesto 3,49 kuna sada stoji 3,64 kune.

Cijene svih Ininih benzina i ovaj tjedan ostaju nepromijenjene, doznaje se iz hrvatske naftne kompanije.

U Ini ponovno poskupljenje objašnjavaju podatkom da je proteklog tjedna nastavljen rast cijena nafte i naftnih derivata na međunarodnom tržištu. Prema njihovim riječima, nafta je dosegla ekstremnu vrijednost od preko 51 dolar po barelu (u ponedjeljak je prešla i 55 dolara), što su pratile i cijene derivata, a naročito dizelskih goriva, koja su u proteklom tjednu poskupila prosječno više od pet posto.

»Budući da izrazito visoke cijene mogu imati negativan utjecaj na ukupnu potrošnju derivata, odlučeno je da se napravi manja korekcija cijena dizelskih goriva, loživog ulja i plavog dizela, kako bi se zaštitio interes Ininih kupaca, a ujedno osigurali prihvatljivi uvjeti za poslovanje«, ističu u Ini.

Također napominju da su njihove niske prodajne cijene, niže nego što bi trebale biti prema stanju na tržištu, izazvale veliku potražnju derivata zbog manjeg uvoza, koji je u sadašnjim uvjetima neisplativ.

Željko Bukša