Vjesnik: 20. 10. 2004.

Pogačnik: Predmet arbitraže može biti i sporazum Drnovšek-Račan

LJUBLJANA – Slovenski stručnjak za međunarodno pravo Miha Pogačnik izjavio je u utorak da bi predmet eventualne međunarodne arbitraže mogao biti i parafirani sporazum Drnovšek -Račan.

Pogačnik je za Slovenski radio rekao da bi arbitraža dugo trajala i da bi se dvije strane morale dogovoriti o arbitru i predmetu arbitraže. On ne isključuje mogućnost da predmet arbitriranja bude tzv. parafirani sporazum Drnovšek - Račan iz 2001. godine koji hrvatska strana drži irelevantnim jer nije proizveo pravne posljedice, dok Slovenija i dalje inzistira na njegovoj političkoj važnosti i ističe ga kao »argument« koji bi bio u korist Slovenije u slučaju da se granični spor nađe pred arbitrima.

Pogačnik je rekao kako zastupa stajalište da bi upravo arbitraža o spomenutom sporazumu mogla donijeti rješenje koje bi zadovoljilo obje strane.

Ako spor s Hrvatskom dođe pred arbitražu, Pogačnik se zauzima za ad-hoc arbitražu po formuli »1+1+3«. To znači da bi arbitražno tijelo, formirano samo za taj predmet, uključivalo po jednog predstavnika dviju strana, a oni bi onda imenovali tri potpuno neovisna stručnjaka.

Pogačnik je rekao da Međunarodni sud za pomorsko pravo sa sjedištem u Hamburgu nije za Sloveniju rješenje jer ona smatra da bi se »arbitraža trebala odnositi i na morsku i na kopnenu granicu«. (Hina)