Slobodna Dalmacija: 20. 10. 2004.

Starčević se okreće u grobu

Dana 15. listopada u Dnevniku zagrebačkoga radija (u 15.00 sati), čuo sam, među ostalim vijestima, i izjavu osoba koje su u Zagrebu zadužene za upravljanje gradskim stanovima, te i o onima koji se tim stanovima koriste. I ponovno sam čuo mnogo puta ponavljanu rečenicu o osobama koje se nalaze na popisu osoba koji te stanove "čuvaju", ne plaćajući, naravno, nikakvu naknadu za stanovanje. A ti stanovi, dakako, nalaze se na lijepim lokacijama, tj. u centru i nisu baš maleni (ne manji od 50 do 60 metara četvornih). Do sada sam mislio da se ti stanovi (kojih, naravno, ima svaki grad Hrvatske) daju na čuvanje, primjerice braniteljima, zaštitarskim tvrtkama ili pak radništvu Grada Zagreba, ali kad sam čuo tko u tim stanovima prebiva "radi čuvanja", ostao sam "bez teksta". Tom zgodom čuo sam (mislim da je to kazao g. Herenčak iz Gradskoga poglavarstva Zagreba), da se među inima tim stanovima koriste Tereza Kesovija, gospodin Josip Radeljak (sic!), te i predsjednik HSP-a Anto Đapić i mnogi drugi "uglednici" grada. I to već (svi) duže od 10 godina!! Gratis!! Nazdravlje!!

Tako, na primjer, Anto Đapić, i ne trepnuvši na pitanje novinara kada misli izaći iz tako datog mu stana, reče sljedeće: "... Fućka mi se što novinari o tome pišu i govore u medijima, ja nemam namjeru iz stana izaći..." Krasno!!

Nisam nikada imao moralnih dvojbi glede te individue (posebno kada se sjetim nekih događanja u BiH za rata), ali da se netko u Republici Hrvatskoj, pa k tome i šef jedne stranke koja nosi časno ime pravaške stranke koja bi valjda trebala slijediti pravila ponašanja njenog začetnika dr. Ante Starčevića, ali to prelazi i moja najliberalnija shvaćanja. Međutim, mislim da takvo ponašanje čelnika te stranke treba u najmanju ruku zabrinuti njegove članove koji ga, ako ih ima, podržavaju čak i u takvoj raboti.

Intimno sam, po vokaciji, pravaš, ali pravaš A. Starčevića, pa to što sam čuo za sadašnjega čelnika te stranke s dvadesetak i više tisuća kuna beriva mjesečno (a možda i više), mislim da je dovoljno da se naš Starčević "okreće u grobu" zbog ovakvih tobožnjih sljedbenika. I to u uvjetima kada velika većina hrvatskoga puka jedva životari, a njemu se za sve to "fućka".

Nazdravlje, nesuđeni magistre!! Ipak se nadam da će još malo trajati ta vaša bahatost spram hrvatskoga naroda koga takvi doista ne mogu ni u kojoj instituciji predstavljati, a kamoli u Saboru RH.

Mladen BUJAS, Split umirovljeni brigadir HV-a