Slobodna Dalmacija: 20. 10. 2004.

DOZNAJEMO ZBOG KRIVOTVORENJA BRIJUNSKOG TRANSKRIPTA TERETI SE NEPOZNATI POČINITELJ

Odvjetnici generala Gotovine podnijeli kaznenu prijavu

Odvjetnici generala Ante Gotovine Državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog, kako navode, krivotvorenja brijunskog transkripta. Stjepan Mesić: Treba pitati Haag otkud su dobili transkripte jer se oni nisu složili da Gotovinini odvjetnici već prije dobiju uvid u te dokumente

ZAGREB - Bez obzira što se, kako tvrde bolje upućeni, autentičnost brijunskog transkripta, koji je, po svemu sudeći, bio važan, da ne kažemo ključan, kod podizanja optužnica protiv generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka, jedino može dokazivati i(li) osporavati pred Haaškim sudom, odnosno u konkretnom haaškom dokaznom postupku, transkriptom će se, kako tvrdi naš pouzdani izvor, uskoro morati pozabaviti i domaće pravosuđe.

Naime, iz svih javnih istupa branitelja optuženih generala proizlazi da oni dovode u pitanje autentičnost brijunskog transkripta, a bolje upućeni tvrde da je transkript koji je Haagu, navodno, dostavljen 2000. godine identičan onome koji je ovih dana pronađen u Uredu predsjednika i dostavljen Vladinu Uredu za suradnju s Haaškim sudom, ali se još ne zna je li to i transkript koji je posljednjih dana javnosti dostupan ili se radi o "dorađenoj" verziji.

Međutim, bez obzira o kojoj se verziji radilo, odvjetnici optuženih generala dovode u pitanju autentičnost.

Zbog toga su, kako tvrdi naš pouzdani izvor, odvjetnici generala Ante Gotovine Državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog, kako navode, krivotvorenja brijunskog transkripta.

Predsjednik Stjepan Mesić i u utorak je potrošio dosta vremena na tumačenje sudbine brijunskih transkripata nedavno pronađenih u arhivu Pantovčaka.

- Mi smo jedna od rijetkih zemalja koje lako barataju tajnama - kazao je Mesić, podsjetivši kako je bivša vlada Ivice Račana preuzela predsjednički arhiv, ali nije prenijela dokumente. Oni se i dalje pod pečatom nalaze na Pantovčaku.

Sporne transkripte s Brijuna dostavio je Vladinu Uredu za suradnju s Haaškim sudom, kao i čitav snop drugih zapisnika u periodu od 1995. do 1999. godine. Mesić je dao suglasnost da se ti dokumenti deklasificiraju, odnosno s njih skine oznaka državne tajne.

Na pitanje novinara kako komentira tvrdnje nekih kritičara da je upravo on dostavio sporne transkripte s Brijuna haaškom tužiteljstvu, koje je na njima baziralo optužnicu za Oluju, Mesić je odgovorio:

- To su moji stalni kritičari. Bilo bi dobro da posjete neke stručnjake, oni će im pomoći. Jer to je čista ludost.

To nema veze sa zdravim razumom. Ali za to ima lijeka.

Mesić ne zna tko je sporne transkripte dostavio Haagu, a njegov ured dostavio je Vladi točno one dokumente koje je ona tražila.

- Treba pitati Haag otkud su dobili te transkripte jer se oni nisu složili da Gotovinini odvjetnici već prije dobiju uvid u te dokumente - dodao je Mesić.

Do Banskih dvora došle su kontradiktorne informacije o tome kako su brijunski transkripti dospjeli u Haag i u javnost.

Za Vladu je način distribucije transkripata s oznakama tajnosti neprihvatljiv pa će se provesti istraga koja bi morala rezultirati konačnom realizacijom Vladine odluke da svi državni transkripti moraju biti pohranjeni u središnjem državnom arhivu. (Takva odluka je donesena za vrijeme Račanove vlade.)

U Banskim dvorima visoki Vladin izvor odbio je ocjenu da je premijer Sanader Gotovinu proglasio nevinim kao kompenzaciju desnom biračkom tijelu.

Sanader je, naime, izjavio da je general Gotovina nevin, ali i da on to mora dokazati u Haagu te da će država učiniti sve što je u njezinoj moći da ga uhiti i pošalje u Haag. To je, dakle, tvrdi naš izvor, poruka generalu Gotovini, ma gdje bio, da kao nevin ode u Haag i tamo to riješi.

O svemu tome bit će govora i prilikom posjeta predsjednika Haaškog suda Zagrebu; dolazak Theodora Merona očekuje se u studenom. Hrvatska će i tom prigodom zastupati stajalište da njezina sudbina ne može ovisiti o samo jednom čovjeku.

V. ĐURIČIĆ, T. KLAUŠKI, O. RAMLJAK

Mehun: Nije nam poznato da je itko prijetio generalovoj djeci

Na pitanje o navodnom pokušaju otmice djece generala Ante Gotovine od osoba iz srpskog podzemlja, kao i o (također navodnom) sukobu hrvatskih i britanskih obavještajaca u Zagrebu, kojom prilikom je uništen kombi britanske tajne službe MI 6 s opremom, glasnogovornik MUP-a RH Zlatko Mehun je kazao:

- MUP nikada nije zaprimio obavijest, dojavu, niti bilo kakav dokument koji bi se odnosio na eventualnu prijetnju djeci generala Gotovine. Također, nikada nigdje policiji nije bila dojavljena paljevina kombija sa špijunskom opremom. Provjerit ćemo točnost (prije svega novinskih) navoda o ovim spornim događajima, te ćemo o tome izvijestiti javnost - kazao je Mehun.