Vjesnik: 20. 10. 2004.

Brijunski kamen oko vrata

ŽELJKO KRUŠELJ

Najveća afera u bivšoj federaciji bila je vezana uz tzv. Brijunski plenum na kojem je u dramatičnim okolnostima razvlašten potpredsjednik države Aleksandar Ranković, kao i čelnici obavještajnih službi. To je naglo promijenilo i odnos političkih snaga u Jugoslaviji. Izvjesno je, međutim, da je i neovisna Hrvatska dobila svoju brijunsku aferu, zasad s neizvjesnim posljedicama, a u pozadini su i razna obavještajna nadmudrivanja.

Riječju, brijunski transkripti iz srpnja 1995. tresu Hrvatsku. Žustro i nervozno se traže institucija ili pojedinac odgovorni za njihovo dijeljenje, od Haaga do medijskih kuća. A krivca nema. Svatko bi odgovornost za to rado čitano štivo prebacio na nekog drugog. Predsjednički dvori na Markov trg, Markov trg natrag na Pantovčak. Predsjednički dvori se zaklinju da od prosinca 2002. nemaju ništa s Tuđmanovim tonskim zapisima, a Vlada tvrdi da transkript s Brijuna nikada nije stigao do nje, pa zato i nije proslijeđen u Državni arhiv. Javnost sve zbunjeno promatra, pitajući se tko je zreo za košulju bez rukava?!

Ružna priča o neodgovornosti i poigravanju nacionalnim interesima ima i racionalnu stranu. Na njoj bi se mogli dobivati i gubiti izbori, ponajprije predsjednički. Samo dva mjeseca prije izbora nikome ne odgovora da bude, i to u ulozi negativca, u središtu brijunske zavrzlame, pogotovo ako se ispostavi da će ona u Haagu »pokopati« generala Markača i neke druge vojne dužnosnike.

Predsjednik Mesić, koji je nakon dolaska na Pantovčak gradio svoju poziciju baš na tonama transkripata koji su na razne načine kompromitirali prethodnu vlast, sad je u teškoj poziciji. Gruda snijega koju je neoprezno bacio pretvara se u lavinu koja bi i njega mogla progutati. Povezivanje Mesićeva imena s razotkrivanjem brijunskog dogovora o otpočinjanju vojne operacije »Oluja«, na što je većina građana osjetljiva, težak je moralni udarac. Predsjednik je odviše iskusan da ne bi znao što takav kamen oko vrata znači u kampanji. S druge strane, eventualna odgovornost Vlade za neprincipijelno trgovanje brijunskim zapisima, odnosno davanje netočnih informacija, može sasjeći predsjedničke ambicije Jadranke Kosor, a potporu koju joj nude premijer i ministri učiniti bespredmetnom. Sve to govori da će se lanac optuživanja nastaviti, zacijelo i zaoštravati.