Slobodna Dalmacija: 20. 10. 2004.

BIVŠA AMERIČKA DRŽAVNA TAJNICA NA FORUMU EUROPE U BEČU

Albright: Nemam ništa s puštanjem Prlića iz Haaga

BEČ - Politički dio bečkog Europa foruma, skupa koji je i ove godine u organizaciji Bank Austria Creditanstalt privukao političare i vodeće menadžere iz cijele Europe usredotočio se na europsku budućnost i glavne izazove nastale ovogodišnjim proširenjem Unije na 10 novih zemalja. Još jednom je europskom istoku i jugu odaslana poruka kako proširenje nije završen posao. Austrijski predsjednik Hainz Fisher i ministrica vanjskih poslova Benita Ferrero-Waldner našu su zemlju spomenuli u valu proširenja s Bugarskom i Rumunjskom ili nešto kasnije, dok se Turska drži još uvijek otvorenim pitanjem.

— Naučili smo lekciju iz prošlosti i važnost znanja i znanosti. EU mora biti veoma jak na svojim izvornim osnovama demokracije, solidarnosti i humanosti - rekao je Fisher, dok po Beniti Ferrero-Waldner za Uniju nije primarno pitanje federacija ili konfederacija nego strukturalnih promjena nakon novog vala proširenja.

Ipak, prva zvijezda Europa foruma bila je bivša američka državna tajnica Madeleine Albright, a najveći dio vremena s novinarima posvetila je situaciji na Balkanu. Na pitanje je li se osobno založila da skupina Hrvata iz BiH, na čelu s Jadrankom Prlićem, suđenje pred Haaškim tribunalom čeka na slobodi, o čemu su pisali neki mediji u Hrvatskoj, Albright je odgovorila:

— Koliko znam, nemam ništa s tim!

Nije, međutim, precizirala kada bi Hrvatska mogla postati članicom EU-a, već je tek napomenula kako će "doći vrijeme kada će se Uniji pridružiti preostale zemlje bivše Jugoslavije". Ustvrdila je kako je demokratski proces kod nas uznapredovao, tako da su ljudi više okrenuti zbivanjima u Bruxellesu nego Beogradu.

— Pratila sam izbore u Hrvatskoj. Prije njih bilo je pitanja o smjeru kojim će ići nacionalisti. Veselim se sadašnjoj situaciji u Hrvatskoj, koja se u više sfera pridružuje demokratskim reformama - rekla je Albrightova.

Ponosna je na ono što je SAD radio u BiH i drži da treba dati kredit onima koji u toj zemlji podupiru demokratske procese. Na još veći angažman zato je pozvala EU, NATO, kao i američku administraciju.

— Cijeli svoj život posvećena sam odnosu Europe i SAD-a. Zalažem se za partnerstvo EU-a i SAD-a na pitanjima poput terorizma, oružja za masovno uništenje i drugo. Mi trebamo Europu i ona treba nas - rekla je bivša američka državna tajnica, priznajući kako joj je žao što i na Bliskom istoku angžman SAD-a nije donio mir.

Zoran ŠAGOLJ