Slobodna Dalmacija: 21. 10. 2004.

PADDY ASHDOWN IZ HAAGA UPOZORAVA HRVATSKO VODSTVO U BiH:

HDZ i Čović blokiraju sud za ratne zločine

Čoviću poručujem: vi ste nadležna osoba za HDZ, vi ste osoba koja je dala obećanje Carli del Ponte da ćete surađivati, i vi ste osoba koja će biti odgovorna ako HDZ sada bude blokirao donošenje legislative, kazao je Ashdown

SARAJEVO - Paddy Ashdown, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, koji se u Haagu susreo u srijedu s glavnom tužiteljicom Haaškoga suda Carlom del Ponte, poručio je kako Republika Srpska mora do prosinca uraditi nešto na uhićenju optuženih za ratne zločine, posebice Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

— Ako to ne uradite do prosinca, onda bi posljedice mogle biti vrlo ozbiljne. Znate što morate uraditi i samo konkretni rezultati će biti zadovoljavajući — naglasio je Ashdown.

Govoreći o usvajanju potrebnih zakona za početak rada Odjela za ratne zločine pri Sudu BiH, Ashdown je kazao kako, prema informacijama koje imaju on i glavna tužiteljica Del Ponte, izgleda da će HDZ BiH sada blokirati donošenje te legislative.

— To bi bio vrlo ozbiljan problem. Ako se ti zakoni ne usvoje, onda će krajnji rok na koji se BiH međunarodno obvezala za uspostavu suda za ratne zločine, njegov početak rada i suđenje ratnim zločincima u BiH, od prvog siječnja iduće godine, biti upitan — kazao je Ashdown.

Na stvaranje uvjeta za njegov rad obvezali su se svi članovi Predsjedništva BiH u razgovorima s Carlom del Ponte — kazao je Ashdown dodajući kako je neprihvatljivo da samo nekoliko tjedana poslije toga obećanja oni nisu spremni uraditi sve što je potrebno kako bi osigurali usvajanje zakona.

— I, ako to mogu reći, konkretno predsjedniku Čoviću: vi ste nadležna osoba za HDZ, vi ste osoba koja je dala obećanje Carli del Ponte da ćete surađivati, i vi ste osoba koja će biti odgovorna ako HDZ sada bude blokirao donošenje legislative. To će prouzročiti da BiH još jednom ostane uskraćena za budućnost u Europi, za budućnost u NATO-u, jer niste spremni provesti suradnju s Haagom. Nemojte blokirati ovu legislativu o uspostavi što je prije moguće suda za ratne zločine u BiH, ona mora biti usvojena, i mora biti usvojena ovog tjedna — poručio je na kraju Ashdown.

B. KRIŠTO