Vjesnik: 21. 10. 2004.

Mesićeve haaške tajne

DUBRAVKO GRAKALIĆ

Nije bilo teško pretpostaviti da će Tuđmanovi transkripti mnogima nanijeti političku štetu, ali da će se to dogoditi i samome Stjepanu Mesiću predviđali su samo najveći medijski proroci. No, neformalan početak predsjedničke kampanje skladno se poklopio s krizom nastalom zbog brijunskih transkripata pa se Mesić našao u vrzinom kolu medija i političara koji ga optužuju da je bez razmišljanja dao Haagu transkripte što diskreditiraju cijelu hrvatsku državnu politiku u vrijeme Domovinskog rata.

Mesić je u utorak, prilično nervozno, izjavio da on s transkriptima što su izašli iz njegova ureda nema nikakve veze, te da ga samo »bolesnici« mogu optuživati za takvu rabotu, iako dobri odnosi Predsjednika i Haaškog suda nisu nikakva tajna. Štoviše, Mesić kaže da bi se ti »bolesnici« mogli izliječiti ako se potrude, što je klasičan mesićevski vic čija je zadaća zamagljivanje prilično jasne situacije. No, može li se sve to okrenuti na šalu kad je već zbilja tako neugodna? Naravno da ne može. Krajnje je vrijeme da Predsjednik objasni put transkripata prema Haagu, ali i prema »Nacionalu« i »Feralu«, listovima koji su na njima gradili nakladu. Prijedlog premijera Ive Sanadera, da se osnuje komisija koja će istražiti tajne pute konkretnih zapisnika Tuđmanova brijunskog plenuma nije loš, ako se ostvari.

Igra oko transkripata pokazala je da će kampanja biti prljava bez obzira na ritualna zaklinjanja kandidata da će biti fini i pristojni. Odmah na početku Mesić je napao neke »bolesnike« zbog posve legitimnih pitanja koje ga diskreditiraju. U dva mjeseca do izbora mogli bismo svašta čuti od aktualnog predsjednika. HDZ-ova kandidatkinja može igrati damski. Njezina stranka ima dovoljno glasnogovornika koji će s Mesićem igrati na njegovoj razini, a i ispod nje.

Nezakonito objavljivanje transkripata trebalo je jednom doći na red za poštenu raspravu. Je li predsjednička kampanja baš pravi termin za to, ne bi se moglo reći. Ali krajnje je vrijeme da se pisani dokazi Tuđmanove vladavine vrate u Pandorinu kutiju iz koje su ispali.