Vjesnik: 21. 10. 2004.

Vlada skinula oznaku tajnosti s transkripata

Dva deklasificirana zapisnika već su pohranjena u Ministarstvu pravosuđa/ Vlada je osnovala novo povjerenstvo za popis i preuzimanje dokumenata i zapisnika iz Ureda predsjednika Republike nastalih djelovanjem Franje Tuđmana

ZAGREB - U srijedu je napokon skinuta oznaka državne tajne s famoznih brijunskih transkripata, i to u Banskim dvorima. Sanaderova vlada na telefonskoj je sjednici deklasificirala ova dva zapisnika koja su već pohranjena u Ministarstvu pravosuđa. Vlada je oznaku tajnosti skinula na traženje branitelja haaških optuženika.

Također, Vlada je osnovala novo povjerenstvo za popis i preuzimanje dokumenata i zapisnika iz Ureda predsjednika Republike nastalih djelovanjem Franje Tuđmana. Na čelu povjerenstva je državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Snježana Bagić, a članovi su Hrvoje Cvitanović, pročelnik Ureda predsjednika Mesića, Dragan Novosel, zamjenik glavnog državnog odvjetnika, Jakša Muljačić, pomoćnik ministrice pravosuđa za Haag, i predsjednik Državnog arhiva Stjepan Čosić.

Ovom odlukom, prestao je važiti mandat dosadašnjem povjerenstvu za popis transkripata.

Vladinim skidanjem oznake tajnosti s brijunskih transkripata prekinuto je višednevno prepucavanje Pantovčaka i Banskih dvora o tome tko to treba napraviti. U Vladi su se, naime, danima ograđivali od transkripata govoreći da oni nemaju ništa s njima niti ih oni trebaju deklasificirati jer transkripti nisu bili, kao što je trebalo biti, pohranjeni u Državnom arhivu, niti znaju kako su procurili u Haag i javnost.

S druge strane, predsjednik Stjepan Mesić tvrdio je da oznaku tajne ne skida on nego Vlada, za što je on u utorak potpisao suglasnost.

U prosincu 2002. godine, podsjećaju u Predsjednikovu uredu, Vlada premijera Račana donijela je odluku o preuzimanju dokumentacije iz Predsjednikova ureda u kojoj je i transkript razgovora s Brijuna uoči »Oluje«, 31. srpnja 1995. godine. Za njih dvojbi o tome tko treba skinuti oznaku državne tajne stoga nije ni bilo. Ako ju je stavila Račanova vlada, sadašnja Sanaderova to treba skinuti, ponovljeno je u Uredu predsjednika u srijedu.

Izjave bivšeg Mesićeva tajnika Damira Vargeka da je brijunski transkript barem do lipnja 2000. bio u Uredu, nisu smatrali potrebnim komentirati jer Vargek nije relevantan izvor. U Predsjednikovu uredu smatraju da je relevantan izvor bivši premijer Ivica Račan, a on je jasno rekao da je Haag dobio sve što je trebalo prije dolaska nove vlasti 3. siječnja 2000. godine.

Na Pantovčaku podsjećaju da je Ured haaškog tužiteljstva u Zagrebu podatke uzimao s raznih adresa, od HIS-a nadalje, te da je prije Mesićeva ustoličenja s Pantovčaka izneseno 450 dokumenata, o čemu postoje zapisnici.

Konkretno, 209 je predano Miroslavu Tuđmanu i 65 HDZ-u u čije ime ih je preuzeo Vladimir Šeks.

Marija Pulić i Miroslava Rožanković