Vjesnik: 22. 10. 2004.

Odluka o Markaču i Čermaku do Božića

ZAGREB - Odvjetnici Mladena Markača i Ivana Čermaka poslat će Haaškom sudu u petak, umjesto u ponedjeljak, kad istječe rok za žalbu, dokument kojim traže puštanje na slobodu svojih branjenika iz pritvora u Scheveningenu do početka suđenja.

Odvjetnici će u žalbi ponoviti svoje ranije teze o sudskoj praksi iz »slučaja Prlić i ostali« u kojem se potvrdilo da ne postoji opasnost za branjenike da bi njihovim puštanjem na slobodu bili ugroženi svjedoci ili žrtve njihovih navodnih zločina. Ponavlja se i teza o državnim jamstvima koje je Hrvatska ponudila za dvojicu optuženika kojom se osigurava da će na svaki poziv Suda doći u Haag i staviti se na raspolaganje sudskom vijeću.

Treći navod iz žalbe odvjetnika Markača i Čermaka tiče se zahtjeva tužiteljstva Carle del Ponte da se obojica puste iz pritvora u skladu s navodima obrane.

Odvjetnici računaju da će žalbeno vijeće koje vodi sudac Fausto Pocar te navode uzeti u obzir, posebice što se time, za razliku od nekih ranijih slučajeva koji tu pogodnost nisu imali, mogu nasloniti na već ostvarene sudske presedane.

Naravno, odvjetnici tvrde da će im u sigurnosti s kojom se može očekivati sudska odluka posebno smetati aktualna priča o brijunskim transkriptima. Naime, afera sračunata za pritisak na Antu Gotovinu pogodit će i Markača i Čermaka. Posebice zato što učinci cijele te priče uopće ne izlaze iz konteksta koji sugerira Gotovinin bijeg i pokušaji da ga se »drugim sredstvima« privoli na predaju.

Odvjetnici Markača i Čermaka nisu pristali na razgovor o navodnom sukobu tužiteljstva i tribunala. Zato je Vjesnik iz svojih haaških izvora doznao da je svojevrstan rat predsjednika Haaškog suda Theodora Merona i glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte utihnuo, ali bi se njegove posljedice mogle osjetiti i tijekom žalbenog postupka u slučaju »Markač-Čermak«.

Što se rokova tiče, kad se zbroje činjenice da će o žalbi odvjetnika sudac Pocar i njegovo vijeće odlučivati u srijedu, 27. listopada, da tužiteljstvo na žalbu ima pravo u roku 10 dana, da četiri nova dana pripadaju odvjetnicima da odgovore na stav tužiteljstva, onda se odluka o Markača i Čermaku i njihovu eventualnom puštanju iz pritvora do suđenja ne može očekivati prije Božića.

U kalendar valja uključiti i neizvjesno vrijeme potrebno za saziv i odluku žalbenog vijeća, a vijeće nije ograničeno nikakvim rokom.

Vlado Rajić