Slobodna Dalmacija: 22. 10. 2004.

TROJICA BRANITELJA PREUZELA KOPIJE BRIJUNSKIH TRANSKRIPATA

Obrana generala Gotovine: Preslike su krivotvorene

Odvjetnik Ivo Farčić drži da je transkripte netko preinačio, a kao dokaz navodi da na dokumentima nema imena nekih osoba koje su sudjelovale na brijunskim sastancima

ZAGREB - Odvjetnici generala Ante Gotovine preuzeli su u četvrtak preslike transkripata dvaju brijunskih sastanaka tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana i vojnog vrha uoči akcije Oluja, u srpnju 1995. godine.

Odvjetnicima su u Upravi za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima predane preslike transkripata sa sastanaka održanih 17. i 31. srpnja 1995. Prva preslika sadrži 52, a druga 62 stranice.

— Sadržaj preslika transkripata identičan je onome što je proteklih dana objavio tisak i sada smo potpuno uvjereni da je riječ o krivotvorini — kazao je Ivo Farčić, jedan od trojice Gotovininih odvjetnika koji su došli po dokumente u prostorije Uprave za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima u Mesničkoj ulici.

Farčić tvrdi da preslike imaju "činjenične i formalne nedostatke". Smatra da je transkripte netko preinačio, a kao dokaz navodi da na dokumentima nema imena nekih osoba koje su sudjelovale na brijunskim sastancima. Podsjetio je i da su neki sudionici sastanaka u medijima ustvrdili da je riječ o krivotvorini. Gotovinini odvjetnici su zatražili i uvid u originalne transkripte i preslušavanje tonskog zapisa sa sastanaka budući da na oba dokumenta stoji napomena "snimano".

— To smo zatražili kako bismo utvrdili je li preslika koju su dobili identična originalu, no u Upravi su nam rekli kako oni nemaju spoznaja o originalu i tonskom zapisu — kazao je Farčić. Najavio je da će obrana i pismeno od Ministarstva pravosuđa zatražiti uvid u originalne transkripte i tonski zapis.

Zbog sumnje da su transkripti brijunskih sastanaka krivotvoreni, Gotovinin odvjetnički tim je podnio prije dva dana kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

— Od Državnog odvjetništva nismo dobili nikakvu povratnu informaciju, no za to je i prerano — kazao je Farčić, dodavši kako će obrana upoznati tužiteljstvo s preslikama transkripata koje su danas dobili.

Gotovinini odvjetnici te su preslike tražili od lipnja ove godine, a predane su im nakon odluke Vlade o deklasifikaciji, odnosno skidanju oznake državne tajne s tih dokumenata.