Slobodna Dalmacija: 22. 10. 2004.

SLUČAJ KORDIĆ - ČERKEZ HAAG ĆE PRAVOMOĆNU PRESUDU DVOJICI SREDNJOBOSANSKIH HRVATA IZREĆI SREDINOM PROSINCA

Čerkez na slobodi i prije Božića?

VITEZ - Iako još uvijek nije službeno priopćeno, pravomoćna presuda Dariju Kordiću, u ratu i u poraću političkom lideru Hrvata srednje Bosne i visoko pozicioniranom u HR Herceg-Bosni i u HDZ-u BiH, i Mariju Čerkezu, ratnom zapovjedniku Viteške brigade HVO-a, bit će objavljena sredinom prosinca.

Kordić i Čerkez dragovoljno su se predali Haaškom sudu 6. listopada 1997. godine, a prvostupanjskom presudom od 26. veljače 2001. osuđeni su na 25 odnosno 15 godina zatvora.

Pravomoćna presuda prvotno je trebala biti izrečena u listopadu, pa u studenom, a prolongiranje za prosinac prouzročile su "neke teškoće", a vezane za Darija Kordića. O kakvim je "teškoćama" riječ i o kakvim "lomljavama" unutar suda, nismo uspjeli doznati.

No, imajući u vidu ulogu i ugled koji je u ratu imao Dario Kordić u srednjoj Bosni, i imajući u vidu što sve Haaški sud "lomi" upravo preko Kordića kada je u pitanju monstruozna tvrdnja o agresiji Hrvatske na BiH (i Kordićeva veza i uloga s tim), onda i nije teško zaključiti kako je Kordić "najveća riba" u Haagu kada su u pitanju Hrvati iz BiH.

I upravo je zato teško prognozirati, čak i predvidjeti, ishod i presudu. Naime, procjene govore, raspon u kazni mogao bi biti od oslobađajuće, pa preko potvrđivanja izrečene, do drastičnog povećanja (žalio se i tužitelj) prvostupanjske presude.

Kada je u pitanju Mario Čerkez stvari su mnogo jasnije, poglavito nakon izrečene presude generalu Tihomiru Blaškiću. Naime, temelji Čerkezove obrane su potvrđeni upravo kroz presudu generalu Blaškiću.

Tu se prije svega misli na Blaškićeve naredbe za napad izdane zapovjednicima brigada u noći između 15. i 16. travnja 1993. godine koje su u njegovu žalbenom postupku utvrđene kao potpuno legalne i legitimne. Jedan dio tih legalnih i legitimnih naredbi generala Blaškića, zapovjednik Viteške brigade Mario Čerkez je proveo, a u borbama u kojima je, na temelju tih zapovijedi sudjelovala Viteška brigada, nije bilo zločina.

Obrana Marija Čerkeza nije se žalila na lakša kaznena djela koja mu se stavljaju na teret. To nije učinila ni obrana generala Tihomira Blaškića, za što je on i kažnjen s devet godina zatvora.

Međutim, treba znati da je odgovornost generala Blaškića neusporedivo veća od Čerkezove. Treba također znati da je Čerkez u optužnici i u prvostupanjskoj presudi imao neusporedivo manje optužujućih kaznenih djela na koja se nije žalio, a ne tereti se ni za korištenje "živog štita", nasuprot Blaškiću koji je za to i osuđen. Upravo su to i razlozi što se s pravom očekuje i manja kazna nego generalu Blaškiću (9 godina) i nakon čitanja pravomoćne presude i Čerkezovo puštanje na slobodu.

Zvonimir ČILIĆ