Slobodna Dalmacija: 22. 10. 2004.

TUŽITELJ SUDA BiH JOHN Mc NAIR PREUZEO DOKUMENTACIJU IZ MOSTARSKOG SUDA

Optužnice protiv Čovića i Lijanovića već idućeg mjeseca?

SARAJEVO - Pred Sudom BiH, novoformiranom institucijom koju sačinjavaju pretežno strani suci i tužitelji i pred kojom se vode slučajevi protiv Ante Jelavića, uskoro bi mogao početi proces i protiv Dragana Čovića, aktualnog člana Predsjedništva BiH, Edhema Bičakčića, bivšeg premijera vlade Federacije BiH, te Sulejmana Gariba, bivšeg ministra socijalne skrbi.

Sarajevski kantonalni tužitelj Branko Šljivar potvrdio nam je da je tužitelj Suda BiH John Mc Nair već preuzeo spomenute sudske predmete i protiv tih osoba bi mogao podići optužnice.

I iz mostarskog Županijskog tužiteljstva nam je potvrđeno da su oni dostavili Posebnom odjelu za korupciju i kriminal u Tužiteljstvu BiH dokumentaciju vezanu za više predmeta. Riječ je o javnosti poznatim predmetima vezanim za privatizaciju tvrtki "Soko" i "Eronet".

Uz to, Sud BiH preuzeo je i slučaj "Lijanovići" u kojem se ta tvrtka tereti za utaju poreza.

Valja naglasiti da se u svim tim slučajevima postupci već odavno vode na županijskim sudovima.

Međutim, sve se promijenilo nedavnom odlukom međunarodnoga suca Guy van Creana kojom se odobrava Posebnom tužiteljskom odjelu za organizirani kriminal, na čelu s Johnom Mc Nairom, da ubuduće i bez odobrenja Suda BiH može preuzimati predmete od lokalnih sudova i tužiteljstava.

Premda je takva odluka izazvala negodovanje kod većine domaćih pravnih stručnjaka, Mc Nair je odmah započeo s njezinim provođenjem, a jedna od prvih odluka mu je bila preuzimanje spomenutih predmeta.

Kada je u pitanju podizanje optužnica protiv Dragana Čovića, Edhema Bičakčića i Sulejmana Gariba, iz Suda BiH nam je potvrđeno da bi se to moglo dogoditi uskoro, eventualno i tijekom idućeg mjeseca.

Čeka se konačna odluka o skidanju imuniteta visokim dužnosnicima.

Naime, takvu odluku je već donio Paddy Ashdown, visoki predstavnik u BiH, i njome je skinut politički imunitet Draganu Čoviću i Edhemu Bičakčiću. Ali, uslijedili su prigovori. Naime, Ustavnom sudu BiH je podnesen zahtjev za ocjenu ustavnosti takve odluke.O ustavnosti Ashdownove odluke Ustavni sud BiH će odlučivati 30. listopada. Prema informacijama bliskim Tužiteljstvu BiH, tužitelj Mc Nair čeka konačnu odluku Ustavnog suda, te će nakon toga najvjerojatnije donijeti odluku o podizanju optužnica.

Zlatko TULIĆ