Novi list: 23. 10. 2004.

PROMJENE NA ZAGREBAČKIM SUDOVIMA:

Žena dolazi na mjesto predsjednika Općinskog suda?

Dosadašnji predsjednik Đuro Sessa odlazi u Građanski odjel drugostupanjskog suda

ZAGREB – Nekolicina sudaca Općinskog suda u Zagrebu slijedeći bi tjedan trebalo biti imenovano sucima Županijskog suda, a svakako najveći transfer je odlazak dosadašnjeg predsjednika Đure Sesse, koji se seli na Građanski odjel drugostupanjskog suda.

Na zagrebačkom Zrinjevcu, gdje se Županijski sud nalazi, već su krenule glasine da bi Sessa odmah mogao biti imenovan šefom Građanskog odjela, protiv čega se većina sudaca buni. Naime, iako je Sessa službeno već dvije godine sudac Županijskog suda, ta mu je pozicija bila zamrznuta dok je obavljao ulogu predsjednika nižeg suda. Tako da zapravo nema niti dana iskustva na drugostupanjskom sudu, a ni na Općinskom već šest godina nije potpisao niti jednu presudu. Zbog svega toga se na Zrinjevcu smatra da Sessa nije adekvatno riješenje za predsjednika jednog od najvećih odjela Županijskog suda.

Pored Sesse, na Županijski sud bi trebalo biti imenovano još nekoliko sudaca iz Palače pravde, gdje se nalazi Općinski sud. Najzanimljivije je raspetljavanje situacije na Kaznenom odjelu, s kojeg će na viši sud gotovo sigurno otići sudac Siniša Pleše, jedan od najcjenjnih kaznenih sudaca. Uz njega kao sigurnog putnika ka Zrinjevcu, još je nekoliko imena u kombinacijama. Prije svih, tu je šef Kaznenog odjela Zdravko Majerović, te sutkinje Renata Miličević i Jasna Smiljanić. Tko će od njih završiti na Županijskom sudu, bit će poznati slijedeći tjedan.

S odlaskom Sesse otvara se mjesto i predsjednika Općinskog suda, za koje će se, kako neslužbeno saznajemo, kandidirati više sudaca. Za sada kao glavni kandidat figurira Slavica Garac, sada sutkinja Građanskog odjela, a vjerojatno će se kandidirati i Jasna Rađenović s Kaznenog odjela, koja je na prošlim izborima bila Sessin protukandidat.

D. Ra.