Vjesnik: 23. 10. 2004.

Tenet priznao pogreške CIA-e u Iraku

ZAGREB - Bivši direktor CIA-e George Tenet priznao je da je CIA pogriješila nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. i bezuspješne potrage za navodnim oružjem za masovno uništavanje u Iraku. Na predavanju koje je u srijedu održao za 2000 članova »Gospodarskog kluba jugozapadnog Michigana i jezera Michigan«, Tenet je, govoreći o Iraku rekao: »Imali smo nepotpunu i neprovjerenu informaciju i propustili smo obavijestiti obavještajne službe naših saveznika o propustima naših obavještajaca«. Navodno Saddamovo posjedovanje oružja za masovno uništavanje bilo je, kao što je poznato, jedan od glavnih povoda Bushu za napad na Irak, ali sve do danas to oružje nitko nije pronašao.

Tenet je, također, nazvao rat u Iraku »pogrešnim«, ali nije pojasnio što time misli. On nije odgovorio ni na pitanje znači li to da je Bush napravio dodatnu grešku kad je angažirao CIA-u da traga za oružjem masovnog uništavanja u Iraku, umjesto da sve snage baci na istragu o terorizmu na drugim mjestima. »Vjerovao sam da Saddam ima oružje za masovno uništavanje, ali nije ga imao, i na kraju sam ja osobno odgovoran za tu pogrešnu procjenu na temelju krivih obavještajnih podataka«, kaže Tenet.

Teneta je posebna komisija za istraživanje okolnosti terorističkih napada od 11. rujna optužila da kao direktor CIA-e nije imao nikakvu strategiju za borbu protiv terorizma prije 11. rujna 2001. godine. On je također preuzeo odgovornost za rečenicu koja je diskreditirala predsjednika Busha u njegovu godišnjem govoru o stanju nacije, u siječnju 2003. godine. Bush je tada rekao kako je »Irak pokušavao kupiti obogaćeni uran u Africi«, što se poslije pokazalo kao potpuno neosnovana tvrdnja. Tenet sada kaže kako je CIA, kao što je običaj u takvim prilikama, »unaprijed vidjela i odobrila Bushev govor o stanju nacije«, te da je, logično, on odgovoran i za tu grešku.

Inače, glede sve češćih i žešćih kritika glede okolnosti u kojima je SAD ušao u rat u Iraku, Tenet kaže da su ti »prigovori na mjestu«, te da je CIA napravila niz neoprostivih obavještajnih pogrešaka (na temelju kojih je onda Bush krenuo na Irak).

K. F.