Slobodna Dalmacija: 23. 10. 2004.

PROTIV HRVATSKOG ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BiH SUD BiH VODI DESET ISTRAGA

Već se traži nasljednik Dragana Čovića

SARAJEVO - Čini se da će nakon protektorskih ovlasti visokog predstavnika na političku sudbinu dužnosnika BiH, a i na njihovu slobodu, još više utjecati novouspostavljeni Sud BiH. Naime, nakon političke, vojne i financijske vlasti, međunarodni faktor preuzima u svoje ruke i sudsku vlast u svim slučajevima u kojima ima interesa za to.

Uz već započeta, bez sumnje politički motivirana suđenja u slučaju Hercegovačka banka i hrvatska samouprava, ubrzo će uslijediti i novi procesi bivšim i nekim sadašnjim federalnim i nižim dužnosnicima. Naime, tužitelj posebnog odjela Tužilaštva BiH za organizirani kriminal i korupciju John McNair je potvrdio da je preuzeo nekoliko optužnica s nižih sudova, a među njima i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

— Dragan Čović je osumnjičen u nekoliko predmeta u deset istraga koje je Tužilaštvo BiH preuzelo od županijskih tužiteljstava Mostar i Sarajevo. Mi ćemo s tim istragama nastaviti, a mogući rezultat u nekim, a možda i u svim, bit će podizanje optužnice protiv njega — izjavio je John McNair.

Protiv Čovića bi mogle biti podignute optužnice za nelegalnu privatizaciju mostarske tvrtke "Soko", te, također, nelegalnu privatizaciju "Eroneta". Osim ovoga, Posebni odjel istražuje Čovićevu ulogu u hrvatskoj samoupravi, predmetu Hercegovačka banka, te nekoliko carinskih pronevjera u vrijeme dok je bio federalni ministar financija (slučaj navodnog neplaćanja poreza tvrtke Lijanovići). Unatoč svemu, Dragan Čović je uvjeren da će završiti svoj četverogodišnji mandat u Predsjedništvu. Štoviše, on vjeruje, kako je rekao, da ne postoje izgledi da se uopće protiv njega podigne ijedna optužnica!

U diplomatskim i političkim krugovima u Sarajevu nakon preuzimanja istraga od strane Posebnog odjela Tužiteljstva BiH, posebno nakon što je Paddy Ashdown iz Haaga označio Čovića osobno odgovornim za blokadu donošenja zakona o Sudu za ratne zločine u BiH, hrvatskog člana Predsjedništva mnogi otpisuju i već je počelo licitiranje s njegovim nasljednikom.

Drugo najzvučnije ime koje je došlo pod udar novih istraga je bivši federalni premijer i visoki dužnosnik SDA Edhem Bičakčić. Bičakčiću je bivši visoki predstavnik Wolfgang Petritsch "demokratski" zabranio svaku javnu djelatnost. Bičakčić je ljut i na svoje stranačke kolege:

— Mene i sad progone istaknuti članovi SDA. Pogledajte tko je bilo tužitelj protiv mene, tko je iz financijske policije, tko je sudac koji retroaktivno omogućava stavljanje u proceduru kaznene prijave, tko objašnjava Federalnoj televiziji zakonitost odluke Ustavnog suda. Sve do jednog su istaknuti članovi i dužnosnici SDA.

On tvrdi da i u SDA ima mafije koja ima svoje medije koji su služili i međunarodnoj zajednici za njegovo skidanje s vlasti zajedno sa SDA. Inače, Bičakčić drži da u sadašnjoj SDA "svatko brine za sebe i svoje interese", i da bi opet SDA mogli "podignuti samo oni koji su se i osnovali, dakle, prvoborci iz 1990. godine."

Bičačić je otkrio i jednu strogo čuvanu "tajnu". Naime, on kaže da islamske zemlje nisu slale novac Bošnjacima nego Izetbegoviću osobno.

— To je, na žalost, tako. Nitko od nas ili vas nije mogao otići i dobiti novac, samo Alija — kaže Bičakčić.

Zlatko TULIĆ