Vjesnik: 25. 10. 2004.

Bančev poraz

DUBRAVKO GRAKALIĆ

Smjena dr. Ive Banca s čela Liberalne stranke iznenadila je, čini se, samo njega. Ostatak sve marginalnije Gotovčeve stranke većinom je podupro izbor Zlatka Benašića, koji je zapravo isto što i Zlatko Kramarić, samo s drugim prezimenom. Banac odlazi na smetlište liberalne politike, a s njim će ondje, izgledno je, završiti i projekt »ujedinjenje i smrt«, odnosno spajanje s utjecajnim HNS-om i sve neprimjetnijom Librom.

Politička smrt doktora Banca posve je očekivana. U samoj stranci došao je u sukob s ljudima koji su ga podupirali pa i namjestili na predsjedničko mjesto kako bi ga suprotstavili slatkorječivu Kramariću.

Kad danas Banac govori o »političkom inženjeringu« koji ga je smijenio s predsjedničkog mjesta, ne možemo ne sjetiti se kako se on tamo uspeo.

Glavni Bančev krimen, za članove LS-a, svakako je pokušaj da se žurno ujedini sa HNS-om i Librom te pristanak na uvjete koje diktira dr. Vesna Pusić. Samom Bancu to bi, doduše, donijelo potpredsjedničko mjesto u toj neobičnoj političkoj kombinaciji, ali stranci ne bi donijelo ništa jer bi nestala. Najave njegova nasljednika Benašića pokazuju da će LS odugovlačiti s ujedinjenjem i možemo pretpostaviti da se ono neće ni dogoditi. Ivi Bancu ostaje prostor za političko djelovanje u Saboru, gdje će i dalje djelovati kao LS-ov zastupnik. Ondje će se zacijelo baviti marginalnim političkim inicijativama, poput nedavnog zakona o zaštiti životinja, u kojem je predlagao ugradnju mikročipova u ptice pjevice.

Pred strankom koju je ostavio u derutnom stanju i s niskim rejtingom teške su odluke. Prihvate li sirenski zov HNS-a, nestat će sa scene, ali to bi se moglo dogoditi i ako sami izađu na lokalne izbore. Odluče li se za sjedinjenje s drukčijom liberalnom opcijom, Čehokovim HSLS-om, također će nestati, no možda će poneki stranački lider ostati na nacionalnoj sceni.

Bančevo političko naslijeđe u LS-u u svakom slučaju nije nešto što će ostati zapamćeno u hrvatskom višestranačju. Čini se da ga i njegova stranka nastoji što prije zaboraviti.