Slobodna Dalmacija: 25. 10. 2004.

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA NA LIJEČENJU U KB DUBRAVA

Žužul u bolnici zbog čira na dvanaesniku

ZAGREB - Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul primljen je u nedjelju u Kliničku bolnicu Dubrava zbog bolova u abdomenu, a najvjerojatnije se radi o akutnom pogoršanju kronične ulkusne bolesti dvanaesnika (čira na dvanaesniku), potvrđeno nam je u "Dubravi".

Žužula je na Odjel za gastroenterologiju primio njegov prijatelj i ravnatelj bolnice dr. Milan Kujundžić, koji nam je kratko izjavio da će ministar vjerojatno ostati dan-dva u bolnici i da se vjerojatno ne radi o nečem ozbiljnijem:

- Ne mogu vam davati detaljne informacije o ministrovu stanju jer bolnica ne smije davati podatke o zdravstvenom stanju bolesnika. Za sve se obratite Ministarstvu vanjskih poslova, oni će sigurno dati službeno priopćenje, rekao je Kujundžić.

Kako doznajermo od jednog od liječnika koji je prije liječio ministra, Žužul boluje od čira na dvanaesniku još od vremena kada je bio profesor na fakultetu, zbog čega je redovito na pretragama i konzervativnoj terapiji. Za smanjenje tegoba koje uzrokuje čir uzimaju se lijekovi peptoran i controloc, od kojih u nedjelju ujutro Žužulu navodno nije bilo niša lakše. Naš izvor tvrdi da se toj terapiji dodaju i antibiotici ako bris želuca pokaže prisutnost bakterije Helicobacter pylori, zbog čega je Žužul višekratno radio ovakve testove i svaki su put bili negativni.

Liječnici pretpostavljaju da je ministru vanjskih poslova zdravstveno stanje pogoršano zbog stresa kojemu je izložen na sadašnjoj funkciji.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Dobroslav Silobrčić izjavio nam je u ranim popodnevnim satima da još nema točnijih informacijama o tijeku pretraga koje se rade u "Dubravi", te da mu ministar još ne odgovara na telefonske pozive, što znači da je vjerojatno s liječnicima. Silobrčić kaže da nema naznaka da je čir perforirao i prokrvario, nego se vjerojatno radi o pogoršanju bolesti, zbog čega su sve ministrove obveze dogovorene za iduće dane otkazane, uključujući i službeni posjet Republici Indiji.

N. ŠKARIČIĆ