Vjesnik: 26. 10. 2004.

S Gotovinom - ozbiljno

BRUNO LOPANDIĆ

Uhićenje generala Ante Gotovine nije uvjet za početak pregovora o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, no ozbiljna spremnost da ga se uhiti jest, rekao je Jean Claude Juncker, luxembourški premijer, nekoliko dana prije službenog posjeta Hrvatskoj. Ta rečenica, u moru poluinformacija i kvazipovjerljivih podataka o tome gdje je haaški optuženik Ante Gotovina, zajedno s različitim objašnjenjima što to kao uvjet Hrvatskoj postavlja Europska unija, trebala bi poslužiti kao glas razuma.

Premijer države koja će 1. siječnja iduće godine palicu predsjedavanja Europskom unijom preuzeti od Nizozemske, a za čijeg će predsjedanja Hrvatska započeti pregovore o punopravnom članstvu, u pravo vrijeme dolazi u službeni posjet Hrvatskoj. Upravo posljednjih nekoliko tjedana u diplomatskim se kuloarima počelo govorkati da hrvatske vlasti više nisu toliko marljive u ispunjavanju odredbe iz rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, odnosno da su bitno smanjile aktivnosti u traženju generala Gotovine. Uza to, stalno se govori da Hrvatska neće moći započeti pregovore o punopravnom članstvu u Europskoj uniji ako Gotovina ne bude u Haagu. No priča je ponešto drukčija.

Hrvatska je, kad je riječ o suradnji s Haaškim sudom, imala u pravilu samo jedan problem - vjerodostojnost. Onda kada je tvrdila da će u potpunosti surađivati sa Sudom u Haagu izigrala je povjerenje pustivši Gotovinu da pobjegne, pa je od početka ove godine nova hrvatska vlada imala zahtjevnu operaciju obnove povjerenja. »Operacija« je tada počela davati rezultate, jer je Europska komisija u pozitivnom avisu ubrzo ustvrdila da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haaškim sudom.

Iako je točna tvrdnja da unutar Europske unije ima zemalja kojima je haaško pitanje manje važno, ali i onih koje to smatraju iznimno važnim načelom, sasvim je izvjesno da bez suradnje s Haaškim sudom zelenog svjetla u Bruxellesu neće biti. Hrvatska integracijska sudbina stoga ne ovisi o tome hoće li uspjeti Gotovinino uhićenje ili ne. Hrvatske vlasti se »samo« moraju pobrinuti, kako je to naglasio luxembourški premijer, »da napori koji se ulažu da se generala Gotovinu izruči budu ozbiljni«.