Vjesnik: 26. 10. 2004.

Potočnik: Hrvatska u EU neće s Bugarskom i Rumunjskom

LJUBLJANA - Nema izgleda da Hrvatska u Europsku uniju uđe 2007. godine, zajedno s Bugarskom i Rumunjskom, ali će Europska komisija u bilateralnim sporovima Ljubljane i Zagreba zadržati neutralno stajalište, ocjene su Janeza Potočnika, povjerenika Europske komisije iz Slovenije koji u novoj Komisiji predsjednika Barrosa preuzima resor znanosti.

»Predviđeno je da Hrvatska počne pregovore početkom iduće godine, ali oni u pravilu traju više godina, pa nije moguće da u Europsku uniju uđe zajedno a Rumunjskom i Bugarskom«, rekao je Potočnik u razgovoru za novi broj tjednika Gospodarski vestnik, glasila slovenske gospodarske komore, objavljenog u ponedjeljak.

Slovenski povjerenik u EU-u rekao je da će Rumunjska i Bugarska, »ispune li sve uvjete«, u EU ući početkom 2007. godine, a u pristupnim ugovorima koje će potpisati sredinom 2005. godine imat će i klauzulu po kojoj se njihov ulazak može odgoditi za godinu dana ako ne naprave sve što je potrebno za ulazak u EU.

Što se tiče vremena ulaska Hrvatske, iznio je Potočnik, to ovisi o njenoj sposobnosti da ostvari potrebno unutarnje prilagođivanje, a sudeći prema iskustvima drugih država može se računati da će za to biti potrebno od tri do pet godina.

Što se tiče spora u vezi ekološko-ribolovne zone (ZERP), Potočnik je rekao da je Europska komisija na njega reagirala na primjeren način i da je postignut dogovor »koji zadovoljava sve države« jer se radilo o »europskim koristima«. (Hina)